A megfizethető üzemanyag biztosítása a cél

Steiner Attila: Még ebben az évben sor kerülhet a stratégiai olajkészletek visszatöltésére.

Magyar Nemzet
2022. 10. 13. 11:09
null
Midland, 2020. április 7. Olajkút a nyugat-texasi olajmezõkön 2020. április 7-én. Az olajár esése miatt a benzin ára is jelentõs mértékben csökkent. MTI/EPA/Larry W. Smith Fotó: Larry W. Smith
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kormány kiemelt célja, hogy a lakosság és a gazdaság számára folyamatosan biztosított legyen a megfizethető üzemanyag. A nyáron felszabadított stratégiai tartalékok jelentős hányadának visszatöltése még az idén megvalósulhat, ennek első részleteként közel 50 millió liter gázolaj megvásárlásáról született döntés – jelentette be Steiner Attila, a Technológiai és Ipari Minisztérium (TIM) energetikáért felelős államtitkára.

Az államtitkár emlékeztetett, hogy a kormány a hazai üzemanyagellátás biztosítása érdekében augusztusban 184 millió liter dízelolajat szabadított fel az ország stratégiai tartalékaiból. 

 

A felszabadított készlet a stratégiai gázolajkészlet 38 százaléka, a gázolaj előállítására alkalmas kőolaj- és dízelkészletnek pedig együttesen a 24 százaléka.

 

A hatályos szabályozás értelmében a készlet visszapótlásáról 2023. április 1-ig kell gondoskodni, ezért a Magyar Szénhidrogén Készletező Szövetség (MSZKSZ) pályázatot hirdetett, így még az idei évben megvalósulhat 47,8 millió liter gázolaj beszerzése. A felszabadított készlet fennmaradó részének visszatöltésére további pályázatok keretében kerül majd sor.

A magyar benzinkutakon folyamatosan biztosított az ellátás, a hazai üzemanyag-termelés és a készletek elegendőek arra, hogy kiszolgálják a lakosság igényeit. A tavaly novemberben bevezetett benzinárstopnak köszönhetően a magyar emberek a legalacsonyabb árat fizetik az üzemanyagért egész Európában.

Borítókép: illusztráció (Fotó: MTI/EPA)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.