Drága a tojás, de hiánytól nem kell tartani

Tojásszövetség: a termelési költségek emelkedése hajtja felfelé az árakat.

Magyar Nemzet
2022. 10. 12. 12:26
null
Budapest, 2017. január 12. Tojások a Családi Tojás Kft. XVIII. kerületi üzemében 2017. január 12-én. A Magyar Idõk napilap közlése szerint a madárinfluenza miatt elrendelt kényszervágások következtében csökkent a tojóállomány, emiatt emelkedhet a tojás ára. Mivel a madárinfluenza nemcsak Magyarországot, hanem a legtöbb európai uniós országot is érinti, ezért a hiányzó mennyiséget importból is nehezebb pótolni, így idõszakosan tojáshiány is kialakulhat. MTI Fotó: Bruzák Noémi Fotó: Bruzák Noémi
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Továbbra sincs hiány tojásból, s bár az elmúlt hónapokban valóban nagyot nőtt a tojás ára, az állati fehérjék közül még mindig ez az egyik legolcsóbb – hívta fel a figyelmet a Magyar Tojóhibrid-tenyésztők és Tojástermelők Szövetsége (Magyar Tojásszövetség). A szervezet közleménye szerint a tojástermelők a kedvezőtlen gazdasági környezet és az aszálykárok miatt kényszerültek áremelésre. 

 

– A tojás fogyasztói ára a statisztikai adatok alapján idén 37-39 százalékkal nőtt, vagyis szinte pontosan annyival, amennyivel az áram és a gáz, valamint a takarmány-alapanyagok drágultak – húzta alá a szövetség. 

 

Adataik szerint a nagyüzemi termelésből augusztus végéig 780 millió darab tojás került a piacra, ami az előző évhez képest hétszázalékos csökkenésnek felel meg. A visszaesés elsősorban a madárinfluenza által okozott károkra vezethető vissza, a betegség miatt ugyanis jelentősen csökkent a hazai tojóállomány. 

A tojásszövetség felhívta a figyelmet arra, hogy az év végéig 1,1-1,2 milliárd darabra nőhet a nagyüzemi termelés, ami a belföldi fogyasztás 50-52 százalékát fedezi. Háztáji gazdálkodóktól további csaknem hatszázmillió, importból 480-500 millió tojás kerül évente forgalomba Magyarországon.

A Magyar Tojásszövetség a közelgő tojás világnapja alkalmából kiadott közleményében jelezte: a tojás kitűnő fehérjeforrás és változatosan beilleszthető az egészséges táplálkozásba, magas biológiai értékének köszönhetően akár a hús vagy a feldolgozott húsipari termékek helyettesítője is lehet. Hangsúlyozták: mint minden élelmiszer esetében, a tojásnál is érdemes előnyben részesíteni a hazai termelésűt.

Az elmúlt évben a Központi Statisztikai Hivatal adatai alapján a magyar lakosság fejenként évente átlagosan 240 tojást fogyasztott, az adat 2014 óta folyamatos, kismértékű növekedést mutat, harminc évvel korábban azonban ennél jóval több tojás fogyott itthon.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: MTI/Bruzák Noémi)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.