Ha a vidék megerősödik, egész Magyarország erősebb lesz

Mindent meg kell tenni a vidék gazdaságának megerősítéséért, az ugyanis egész Magyarország megerősítése – hangzott el a Vidék Konferencia 2022 elnevezésű rendezvényen. Az agrárminiszter videóüzenetében jelezte: az előttünk álló fejlesztési ciklusban a közös agrárpolitika egyes pillére keretében 3400 milliárd forintot, a kettes pillér tekintetében pedig további 4265 milliárd forintot fordítanak agrárpolitikai célokra.

Magyar Nemzet
2022. 10. 14. 14:10
NAGY István
Budapest, 2022. augusztus 31. Nagy István agrárminiszter beszédet mond a 41. országos borverseny eredményhirdetésén a Budapest Marriott Hotelben 2022. augusztus 31-én. MTI/Soós Lajos Fotó: Soós Lajos
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– A magyar vidék olyan tartalékokkal rendelkezik, melyek az állandóságot nyújtják ebben a gyorsan változó, kihívásokkal teli időszakban is. Éppen ezért mindent meg kell tennünk az agrárium és a vidék megerősítéséért – szögezte le Nagy István a Vidék Konferencia 2022 elnevezésű rendezvényre küldött videóüzenetében. Az agrárminiszter a Századvég Konjunktúrakutató Zrt. által szervezett rendezvényen emlékeztetett arra, hogy az uniós jog adta maximális mértékben, 80 százalékban biztosított nemzeti kiegészítő finanszírozást az uniós fejlesztési forrás mellé. A múlt év elejétől 2250 milliárd forint értékben hoztak támogatási döntéseket, melyeket a vidéki gazdaság gerincét adó agrárium és élelmiszer-előállítás fejlesztésére költöttek. 

A tárcavezető jelezte: a 2023–2027-es időszakban pedig a közös agrárpolitika egyes pillére keretében 3400 milliárd forintot, a kettes pillér tekintetében pedig további 4265 milliárd forintot fordítanak agrárpolitikai célokra.

– Csak a legmodernebb technológiák alkalmazásával lehet eredményes a magyar agrárium, ezért a mezőgazdaságban és az élelmiszer-feldolgozásban is növekvő szerepet kap a digitalizáció. Ez összességében növeli a versenyképességet és magasabb jövedelemszintet tesz elérhetővé – hívta fel a figyelmet a miniszter.

A konferencián Nobilis Márton, az Agrárminisztérium élelmiszeriparért és kereskedelempolitikáért felelős államtitkára közölte, az ország élelmiszer-ellátása nemzetstratégiai kérdés. 

Ezért a kormány célja, hogy a magyar élelmiszeripar önellátóvá váljon. – Fontos, hogy biztonságos, jó minőségű magyar élelmiszerek kerüljenek a magyar családok asztalára. Magyarországon a következő években is lesz elég élelmiszer – emelte ki az államtitkár.

Nobilis Márton felhívta a figyelmet arra is, hogy a háború, a brüsszeli szankciók által okozott energiaválság és az aszály miatt évtizedek óta nem látott élelmezésbiztonsági kihívások jelentkeznek a világ számos pontján. Magyarországon az ágazat válságállóságát bizonyítja, hogy a magyar mezőgazdaság az elmúlt két évben is biztosította a lakosság jó minőségű, biztonságos élelmiszerrel való ellátását, miközben emelkedett a kibocsátás és az agrárexport. Az államtitkár szerint mindez annak köszönhető, hogy a hazai élelmiszer-ellátási és biztonsági rendszer az egyik legstabilabb Európában.

Borítókép: Nagy István agrárminiszter szerint a magyar vidék tartalékai biztosítják az állandóságot (Fotó: MTI/Soós Lajos)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.