IMF: A kormányoknak folytatni kell a hiány csökkentését

A Nemzetközi Valutaalap a költségvetési kiadások csökkentését javasolja a kormányoknak az infláció visszaszorítása érdekében.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2022. 10. 13. 11:09
People walk past the IMF headquarters building in Washington
People walk past the International Monetary Fund (IMF) headquarters building in Washington, U.S., as IMF Managing Director Christine Lagarde meets with Argentine Treasury Minister Nicolas Dujovne September 4, 2018. REUTERS/Yuri Gripas Fotó: REUTERS
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) szerint a kormányoknak folytatniuk kell a költségvetési hiány csökkentését, annak ellenére, hogy támogatni kívánják a háztartásokat az energia- és élelmiszerárak emelkedése közepette. Az IMF Fiscal Monitor jelentése szerint a teljes globális államadósság idén a GDP 91 százaléka lesz, 7,5 százalékponttal magasabb a koronavírus-járvány előtti szintnél.

A dokumentum összeállítói szerint számos fejlett és fejlődő ország adósságterhe csökkent a 2020-as csúcsokhoz képest a Covid utáni rendkívüli ösztönző intézkedések kivezetésével egyidejűleg csökkenő költségvetési hiány és a gazdasági növekedés élénkülésének hatására. A jelentés szerint azonban az adósságszolgálat költsége emelkedni fog az infláció megfékezésére törekvő globális jegybanki kamatemelések hatására, és tovább növeli a költségvetésekre nehezedő nyomást az élelmiszer- és energiaárak meredek emelkedése is.

A kormányok új intézkedésekkel, többek között ártámogatással, adócsökkentéssel és készpénzutalással segítik a háztartásokat. A legtöbb államban a bejelentett intézkedések meghaladják a GDP 0,5 százalékát.

 

Az IMF szerint a kormányoknak úgy kellene korlátozniuk költségvetési kiadásaikat, hogy célzott intézkedésekkel a lakosságnak csak a legsebezhetőbb rétegeit segítsék, miközben folytatni kell a költségvetési hiány csökkentését. Ellenkező esetben azt kockáztatják, hogy felpörgetik az inflációt, amelyet a jegybankok viszont próbálnak fékezni.

 

A jelentés szerint a fiskális politikának meg kell védenie a legsebezhetőbb embercsoportokat, ugyanakkor el kell kerülni, hogy az infláció elleni küzdelem túlzott terhet rójon a monetáris politikára.

Az IMF szerdán ismertetett új előrejelzése szerint a globális GDP idén 3,2 százalékkal, jövőre pedig 2,7 százalékkal nő.

Borítókép: az IMF központi épülete Washingtonban  (Fotó: Reuters)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.