időjárás 4°C Stefánia 2022. november 28.
logo

Svájci befektető mentené meg a Tungsramot

Magyar Nemzet
2022.10.07. 11:28 2022.10.07. 11:29
Svájci befektető mentené meg a Tungsramot

A korábbihoz képest javított ajánlattal készül a Tungsram a második csődegyeztetési eljárásra, például tartozásainak adott arányát rövidebb idő alatt fizetné vissza. Az ehhez szükséges nagyobb összeget a svájci BusinessCreations-csoport bocsátaná rendelkezésre a szándéknyilatkozat szerint, ha sikerrel zárul a csődegyezség – írja a Vg.hu.

A második csődegyezségi tárgyalást november 7-re tűzte ki a vállalat, miután az első, augusztusi forduló eredménytelenül zárult. Ez alkalommal is várják a hitelezők, a beszállítók és persze az Eximbank képviselőit. A csődvédelem alatt álló vállalat e tárgyaláson mutatja be új kilábalási tervét, amely arról szól, miként fizeti vissza az adósságát a nem biztosított hitelezőinek, mintegy 850 vállalkozásnak, amelyek közül több mint hatszáz magyar kis- és középvállalat: e csoport egyébként már az első alkalommal megszavazta a tervet.

A Tungsramnak most nagyon fontos, hogy a hitelezők minél nagyobb számban ismét részt vegyenek, és megszavazzák a kilábalási tervét. Emiatt – a vállalattól kapott tájékoztatás szerint – egy kicsit pozitív irányban módosult az ajánlat: az eddigi 180 nap helyett már 150 nap alatt kifizeti a cég a teljes tartozást tízmillió forintig, efelett pedig a 15 százalékot 480 nap helyett 450 nap alatt.

A Tungsram javított az ajánlaton: a tartozás negyven százalékát kilencven napon belül, további tíz százalékát pedig egy éven belül fizetné ki az Eximnek. A korábbi ajánlatban negyven százalékot maximum öt év alatt fizetett volna vissza. 

Ám az új ajánlat teljesítése is csak úgy lehetséges, ha egy vagy több befektető rendelkezésre bocsátja ezt a tetemes összeget. Erre a svájci BusinessCreations-csoporttal folytatott intenzív tárgyalások adnak lehetőséget – írja a Vg.hu.

A csoport igazgatója szándéknyilatkozatot írt alá a Tungsramba való befektetésről, ami a sikeres csődegyezség után válhat valóra.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Magyar Nemzet/Teknős Miklós)

 

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.