időjárás 6°C Ambrus 2022. december 7.
logo

Nem változtatott az alapkamaton a jegybank

Magyar Nemzet
Forrás: MTI
2022.11.22. 14:47 2022.11.22. 14:53
Nem változtatott az alapkamaton a jegybank

Nem változtatott a jegybanki alapkamat 13 százalékos szintjén a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa keddi ülésén. A kamatfolyosó két szélét sem módosította a testület. 

– A várakozásoknak megfelelően 13 százalék maradt az alapkamat, a Monetáris Tanács emellett 12,50 százalékon tartotta az egynapos betéti, valamint 25 százalékon az egynapos fedezett hitel kamatát. Az MNB a szeptemberi kamatdöntő ülésen bejelentette a kamatemelési ciklus lezárását, mivel a Monetáris Tanács megítélése szerint az alapkamat jelenlegi szintjével a kamatkondíciók kellően szigorúvá váltak, ami biztosítja az inflációs cél elérését – nyilatkozta Suppan Gergely, a Magyar Bankholding vezető elemzője. Hozzátette: 

A szigorú monetáris kondíciók ugyanakkor tartósan fennmaradnak, ami biztosítja az inflációs várakozások horgonyzását, és az inflációs cél fenntartható módon történő elérését. A monetáris kondíciók szigorítása a likviditás szűkítésével folytatódik. 

Borítókép: a Magyar Nemzeti Bank cégtáblája az épület bejárati kapuja mellett a főváros V. kerületében, a Szabadság tér 8–9. szám alatt (Fotó: MTVA/Róka László )

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.