Spórolni kezdtek a belgák

A belga vállalkozások és háztartások villamosenergia-fogyasztása drámaian csökkent az elmúlt hónapokban.

Magyar Nemzet
Forrás: V4NA nemzetközi hírügynökség2022. 11. 05. 9:00
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A villamosenergia-fogyasztás csaknem tíz százalékkal, a gázfogyasztás 28 százalékkal volt kevesebb októberben az elmúlt öt év átlagához képest Belgiumban. Szakértők szerint a csökkenés több tényezőnek is köszönhető, azonban nagyon nagy szerepe van annak, hogy a háztartások visszafogták fogyasztásukat – írta a V4NA nemzetközi hírügynökség.

A belga vállalkozások és háztartások villamosenergia-fogyasztása drámaian csökkent az elmúlt hónapokban – derül ki az Elia áramszolgáltató adataiból. Az elmúlt öt év átlagához képest októberben 9,6 százalékkal volt alacsonyabb a fogyasztás, ami az időjárási viszonyokkal kiigazítva hatszázalékos csökkenést jelent. Vagyis a szokatlanul meleg október ellenére a belgák ennyivel csökkentették áramfelhasználásukat.

– A fogyasztás csökkenése valószínűleg több tényezőnek köszönhető – mondta Marleen Vanhecke, az Elia szóvivője. Emlékeztetett, az év elején a szövetségi kormány figyelemfelkeltő kampányt indított, amelyben a háztartásokat takarékosabb energiafelhasználásra ösztönzi, de emellett természetesen fontos szerepe van az energiaár-növekedésnek is.

A Statbel belga statisztikai hivatal adatai szerint októberben 85 százalékkal volt drágább az áram, mint egy évvel ezelőtt, ezért a háztartások és a vállalkozások is csökkentik a fogyasztásukat. Belgium egyik legnagyobb villamosenergia-fogyasztója, a Nyrstar cinkkohó például már tavaly csökkentette termelését.

Az áramhoz hasonlóan a belga családok a gázfogyasztásukat is visszafogták, a belga háztartások és kisfogyasztók gázfogyasztása az elmúlt hetekben jelentősen alacsonyabb volt, mint más években – derül ki a gázhálózat-üzemeltetők európai hálózatának (ENTSOG) fogyasztási adataiból.
Októberben a gázfogyasztás jóval az elmúlt évek átlagos szintje alatt maradt. A harmadik és negyedik héten a különbség még negyven százalék fölé is emelkedett. A nyári hónapokban a belga háztartások fogyasztása valamivel magasabb volt, mint amire számítani lehetett. Szeptember második hete óta azonban ez az arány megfordult.

Ha az egész szeptembert és októbert nézzük, akkor a hőmérséklethez igazított földgázfogyasztás 28 százalékkal volt alacsonyabb a korábbi évek átlagához képest. Ha csak az október 1-jén kezdődő fűtési szezont nézzük, a fogyasztás csaknem negyedével alacsonyabb a vártnál – írja a De Tijd nevű lap az ENTSOG adatai alapján.

 

Borítókép: A kormány takarékoskodásra ösztönző kampányt indított (Fotó: Europress/AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.