időjárás 9°C Beáta , Izolda 2023. március 22.
logo

Ennyibe kerül az orosz-ukrán háború a világgazdaságnak + videó

Változik a tankolási támogatás a franciáknál

V4NA
2022.11.19. 11:35 2022.11.19. 11:38
Változik a tankolási támogatás a franciáknál

A francia állam által biztosított tankolási árengedmény november közepén a harmadára csökken, majd januártól teljesen megszűnik, ami miatt elképzelhető, hogy újra akcióba lép a kormányellenes sárgamellényes mozgalom. Párizs januártól új, célzottabb támogatás bevezetését tervezi.

Franciaországban az elmúlt időszakban robbanásszerűen megnőtt infláció kihatott az üzemanyagárakra is, amit a kormány úgy kívánt enyhíteni, hogy minden tankolás során literenként 30 eurócent árengedményt adott a végösszegből. Az intézkedés szeptember 1-jétől lépett életbe és november 15-ig tartott. November 16-tól az addigi 30 helyett 10 centet engednek az árból, ám ez a kedvezmény december 31-ig tart – derül ki a Journal Officiel nevű hivatalos közlönyből. A kedvezmény minden típusú üzemanyagra vonatkozik, beleértve azt is, amit nem közúti közlekedésben használt járművekbe tankolnak, és mindenki megkapja, legyen szó akár magánszemélyről, akár cégről.

Ez az árengedmény azonban január­ban megszűnik, ami miatt a francia vezetés attól tart, hogy újra feléled a kormányellenes akcióiról elhíresült sárgamellényes mozgalom. Erre külön felhívta a kormány figyelmét több ellenzéki politikus is, többek között az Engedetlen Franciaország nevű párt képviselője, Christophe Bex, aki maga is tagja volt a négy évvel ezelőtt kezdődött sárgamellényes mozgalomnak. A baloldali politikus két dolgot kér a francia kormánytól az üzemanyagárakkal kapcsolatban, az egyik az árak maximálása, a másik pedig az általános béremelés.

A jobboldal is azon a véleményen van, hogy a benzinárkedvezmény megszűnése komoly társadalmi ellentéteket fog szülni, a Nemzeti Tömörülés párt képviselője, Kévin Mauvieux úgy véli, hogy a kormány az árengedmény eltörlésével a vidéken élő franciák millióit hozza nehéz helyzetbe. Az ellenzéki politikus szerint az, hogy a 30 centes kedvezmény utolsó napján az emberek akár 45 percig is sorban álltak a benzinkutaknál, hogy literenként 20 centet nyerjenek, érzékelteti a francia lakosság nehéz helyzetét.

A kedvezmény megszűnésével januártól minden valószínűséggel átlépi a kéteurós lélektani határt az üzemanyag ára Franciaországban, ami sokak számára nehézséget okozhat. 

A kormány ennek tudatában van, ezért Élisabeth Borne arról számolt be a Les Échos nevű gazdasági lapnak, hogy január 1-jétől úgynevezett dolgozói üzemanyagpótlékot terveznek bevezetni, amely célzottan azokat segítené, akik autóval járnak be a munkahelyükre. A kormányfő elmondása alapján az intézkedés a francia háztartások mintegy felét érinti, és a kedvezményre jogosultaknak az év elejétől jár majd a kifizetés.

Nyilatkozatában a francia miniszterelnök arról is szót ejtett, azon lesznek, hogy a tél közeledtével energetikai célú támogatást nyújtsanak a vállalatoknak, de erről nem árult el további részleteket.

Borítókép: Illusztráció  (Fotó: Europress/AFP)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.