Már nem csak emelik, csökkentik is a bankok a hitelkamatokat

Az esztendő utolsó hónapjának beköszöntével alábbhagytak az elmúlt időszakot jellemző, folyamatos hitelkamat-emelések, sőt két nagybank már csökkentett is. Alapvetően a fogyasztóbarát személyi hiteleknél indult meg a csökkenés.

Magyar Nemzet
2022. 12. 02. 15:46
null
Erste Bank Fotó: Bach Máté
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A hitelintézetek mind ez idáig a Magyar Nemzeti Bank (MNB) őszi kamatemeléseinek hatását építették be az ajánlataikba, mindegyikük feljebb srófolta a lakáshitelek és a személyi kölcsönök árazását is. Volt olyan, amelyik többször is – derül ki a Bank360.hu elemzéséből.

A jegybanki alapkamat szeptember vége óta változatlan, jelenleg is 13 százalékon áll, a piac számára a valódi irányadó kamatot jelentő egynapos betéti kamat pedig október közepe óta 18 százalék. Utóbbi bevezetése után a bankközi kamatok tovább emelkedtek, és a tetőpontjukat október végén, november elején érték el. Azóta azonban a banki hitelkamatokat meghatározó BUBOR (budapesti bankközi forint hitelkamatláb) és BIRS (az a kamatláb, amelyen a kereskedelmi bankok egymásnak nyújtanak hitelt éven túli időtávra) is csökken. 

A 12 havi BUBOR csaknem másfél százalékponttal alacsonyabb értéken áll, mint egy hónappal ezelőtt (jelenleg 15 százalék), a lakáshitelekre ható húszéves BIRS november végén pedig már nyolc százalék alá is benézett, pedig október végén még a 11 százalékot súrolta – összegzi a szakportál.

 

 Az OTP is érdemi kamatcsökkentést hajtott végre a minősített fogyasztóbarát kölcsöneinél              Fotó: Bach Máté

A hónapváltás napjaiban már csak egyetlen hitelintézet növelte a lakáshitelei kamatát, azok közül sem mindegyiket, ezzel szemben viszont két nagybank is olcsóbbá tette a kölcsöneit – emeli ki a konkrét példákat a Bank360.hu. Az Erste Bank és az OTP is érdemi kamatcsökkentést hajtott végre a minősített fogyasztóbarát kölcsöneinél, előbbi pedig egy hajszálnyival a lakáshiteleit is olcsóbbá tette. Nem zárható ki ugyan, hogy lesz bank, amely még növel egyes kamatain, de sokkal valószínűbbnek látszik, hogy újabb negatív hatás nélkül a kamatemelkedés megáll, és további csökkenések következnek. Ezzel egy másfél éves hiteldrágulási ciklus zárulhat le azután, hogy a szándékai szerint a jegybank is befejezte a sajátját.

November 30-án az Erste Bank jelzáloghitelei esetében a fix 15 éves kamatperiódusú kölcsönök kamatai 0,06 százalékponttal csökkentek, az ügyleti kamat így 11,51 százalékra módosult. Emellett a minősített fogyasztóbarát személyi kölcsönök esetében jókorát vágott a korábban érvényes ügyleti kamatokon: a csökkentés mértéke 2,11 és 2,27 százalék között volt. Így december 1-jétől az érintett hitelek érvényes kamatai húsz százalék alá, 18,45 és 19,32 százalékra süllyedtek. Az OTP Bank szintén december 1-jétől csökkentette a fogyasztóbarát személyi kölcsön kamatát, 0,54 százalékponttal, kétmillió és 3,1 millió forint igénylése között. Az ügyleti kamat így 18,45 százalékra módosult.

Egyedül a Raiffeisen Banknál drágultak december elején a jelzáloghitelek: azon belül is csak az ötéves kamatperiódusú kölcsönöknél, hitelcéltól függetlenül volt 0,65 százalékpont az emelés mértéke – fűzi hozzá a Bank360.hu.

Borítókép: Illusztráció  (Fotó: Bach Máté)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.