Nagy a baj a francia cégeknél

Van olyan francia étterem, melynek több mint tízszeresére nőtt a havi rezsije. Ezt az összeget egyszerűen képtelenség kigazdálkodni, ezért félő, hogy be kell zárnia. A vállalkozások között olyan is akad, amelynek a korábbi összeg hússzorosát kell kifizetnie – ismertette a V4NA Nemzetközi Hírügynökség.

Magyar Nemzet
Forrás: V4NA Nemzetközi Hírügynökség2023. 01. 04. 5:45
France, Paris (75) 12th arrondissement, BO bakery shop located Charenton street
France, Paris (75) 12th arrondissement, BO bakery shop located Charenton street (Photo by J-F TRIPELON-JARRY / ONLY FRANCE / Only France via AFP) Fotó: AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egyre nagyobb bajban vannak a francia pékségek és éttermek, az ugrásszerűen megnőtt energiaárak miatt szinte kivétel nélkül mindenki drasztikus lépésekre kényszerül. Van, aki kénytelen elbocsátani a dolgozóit, mert nem tudja a bérüket kigazdálkodni, de egyre többen vannak azok is, akiknek be kell zárnia az üzletét, olyan mértékben megnőtt a rezsiköltség. Az ország nyugati részében található Morbihan megye Rieux nevű településén élő és dolgozó egyik péknek az eddigi 1800 eurós havi villanyszámlája 13 ezer euróra ugrott. Ha ezt a költséget rendezi, akkor sem a beszállítóit, sem az alkalmazottait nem fogja tudni megfizetni. Az illető úgy véli, hogy ha nem történik változás, akkor pékségek tucatjai zárhatnak majd be és munka nélkül maradnak a dolgozók – ismertette a V4NA Nemzetközi Hírügynökség.

Korántsem a fent említett pékség az egyetlen, amely rendkívül nehéz helyzetbe került a megemelkedett energiaárak miatt. Egy párizsi étterem villanyszámlája az eddigi 1500 euró helyett több mint 19 ezer euróra nőtt.

Az étterem vezetője mindenhol megpróbál lefaragni a költségein: ha nincsenek vendégek, lekapcsolja a világítást, a terasz pedig nem üzemel. A férfi jelezte: bár a kormány 2023 februárjától úgy kívánja segíteni a tíz főnél kevesebb alkalmazottat foglalkoztató, kétmillió eurónál kisebb éves árbevételű társaságokat, hogy 15 százalékban maximálja a gáz- és villanyár növekedését, a decemberre vonatkozó, több mint 19 ezres számlát még akkor sem tudná kifizetni, ha megfeleznék az összegét, mert még a tízezer euró is rengeteg pénz.

Bruno Retailleau francia politikus, a Republikánus Párt felsőházi frakciójának vezetője a lehetetlen helyzetbe került párizsi éttermek kapcsán azt firtatta a Twitteren, hogy vajon mire vár még Emmanuel Macron, és „mikor akar véget vetni ennek az őrületnek, amely az áram árát a gáz árához igazítja?”. Szintén a francia államfőt bírálta a megemelkedett energiaárakkal kapcsolatban a Gaz de France (GDF) energiaipari vállalat volt elnöke. Loik Le Floch-Prigent egy interjúban felelevenítette, hogy szeptemberben még arra buzdította Emmanuel Macron a francia vállalkozásokat, hogy ne essenek pánikba és ne kössenek kétszeres vagy háromszoros áron szerződéseket az energiaszolgáltatókkal, mert csökkenni fognak az árak.

Ehhez képest a vállalkozók most sorra kapják a számlákat, melyek nem egy esetben akár a korábbiak hússzorosai is lehetnek, mivel most kell kifizetni a decemberi fogyasztásokat.

Borítókép: illusztráció (Forrás: AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.