Ötszáztízezer forint felett a bruttó átlagkereset

A szankciók sújtotta gazdasági helyzetben is nőttek a reálbérek hazánkban.

Magyar Nemzet
2023. 01. 04. 8:56
null
Aszód, 2022. február 8. Autók ablakait gyártják a Sisecam Automotive Hungary Kft. aszódi üzemében 2022. február 8-án. Az autóipari üvegtermékek elõállításával foglalkozó cég hárommilliárd forintos fejlesztéséhez az állam 650 millió forint támogatást nyújt. Az idei év végéig megvalósuló projekt nyomán száz új munkahely jön létre. MTI/Koszticsák Szilárd Fotó: Koszticsák Szilárd
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tavaly októberben a teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete 510 500, a kedvezmények figyelembevételével számolt nettó átlagkereset 352 ezer forint volt. A bruttó átlagkereset 18,4, a nettó átlagkereset 19,1 százalékkal magasabb volt, mint egy évvel korábban. Az átlagkereset növekedéséhez főként a 2022-ben végrehajtott minimálbér- és garantáltbérminimum-emelés, valamint a már előre ütemezett és a pótlólagos béremelések járultak hozzá – derül ki a Központi Statisztikai Hivatal legfrissebb adataiból

 

A magyar gazdaság jó teljesítményének köszönhetően 2022 októberében is tovább nőttek a bérek, 2010-hez képest már több mint két és félszeresére emelkedett az átlagkereset

 

– hívta fel a figyelmet közleményében Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter.

Bár a szankciós infláció hatása jelentős, 2022 első tíz hónapjában – azaz a háború és szankciók sújtotta gazdasági helyzetben – is nőttek a reálbérek az előző évhez képest, összességében 4,3 százalékkal. 

 

Ez is rámutat arra, hogy a korábbiakhoz hasonló, dinamikus reálbéremelkedéshez békére van szükség és meg kell szüntetni a káros szankciókat 

 

– hangsúlyozta a miniszter.

A kormány addig is mindent megtesz a szankciók ellensúlyozása, a vállalkozások talpon maradása és megerősödése, valamint a bérek töretlen növekedése érdekében. Már több mint kétezermilliárd forintos védvonalat hoztunk létre többek közt a rendkívül kedvező hitelek biztosításával és a kamatstop kiterjesztésével – emlékeztetett.

Megemlítette továbbá, hogy emellett megegyezés született a minimálbérről is, amely a legalacsonyabb bérek emelkedéséhez járul hozzá. A partnerekkel történt megállapodás szerint idén 16 százalékkal 232 ezer forintra emelkedik a minimálbér, és 14 százalékkal 296 400 forintra a garantált bérminimum összege. Mindez közvetlen és közvetett módon másfél-két millió munkavállaló bérének növekedéséhez járul hozzá.

Borítókép: Tavaly októberben a nettó átlagkereset 19,1 százalékkal magasabb volt, mint egy évvel korábban (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.