időjárás 12°C Beáta , Izolda 2023. március 22.
logo

Kiderült az igazság a debreceni kínai akkumulátorgyár vízigényéről

Magyar Nemzet
Forrás: Világgazdaság
2023.02.09. 14:16 2023.02.09. 14:32
Kiderült az igazság a debreceni kínai akkumulátorgyár vízigényéről

A fele sem volt igaz annak a hírnek, hogy a leendő debreceni kínai akkumulátorgyár napi vízfogyasztása 40-60 ezer köbméterre is felugorhat – írja a Világgazdaság a Debrecen Televízió Esti közelkép című műsora alapján, amelynek Kun Ferenc, a Debreceni Infrastruktúrafejlesztő Kft. ügyvezetője és Iski László, a Cívis Komplex Mérnök Kft. ügyvezetője volt a vendége. 

Ebben arról beszéltek, hogy az utóbbi időben elég sok álhír terjedt el a debreceni kínai akkumulátorgyárról, az egyik ilyen a 40-60 ezer köbméteres vízfogyasztást kimutató elemzés, ugyanis az nem kifejezetten a kínai akkumulátorüzemról szól, hanem a komplett debreceni déli ipari park vízellátó- és szennyvízelvezető rendszerének megépítéséről. 

A vizsgálatban szereplő 40-60 ezer köbméteres vízigény nem szimplán a déli ipari parkra vonatkozik, hanem Debrecen déli és délkeleti városrészének teljes, évtizedekre előre tervezett ellátására, amelyben benne van az ipari övezet és a lakóterületek vízigénye is. Megjegyezték, hogy a jelentést pontosan azért távolították el a kormányhivatal honlapjáról, mert erre hivatkozva álhírek terjedtek el.

Erről Kun Ferenc elmondta, a pontosítás és a visszavonás oka az volt, hogy a dokumentumban szereplő 40 ezer köbméteres értéket részleteiben kibontsák, hogy hogyan oszlik meg a déli ipari park, az egyéb lakossági, illetve az ellátásbiztonsági vízigény. Ez megtörtént, 

a kormányhivatal pedig nyolc munkanapon belül ismét nyilvánosságra hozza az ezúttal már egzaktan fogalmazó szakértői elemzést.

Továbbá a Világgazdaság tegnap a Külgazdasági és Külügyminisztériumra hivatkozva megírta, a kormány elvárja, hogy a CATL beruházása a legszigorúbb környezetvédelmi normákat betartva valósuljon meg, ugyanis ez minden kormányzati támogatás előfeltétele. A Kormányinfón Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter ugyancsak ezt hangsúlyozta.

Borítókép: Kósa Lajos országgyűlési képviselő, Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, Jang Csao ideiglenes ügyvivő, a Kínai Népköztársaság budapesti nagykövetségének minisztertanácsosa, Csen Csün-vej nemzetközi üzletfejlesztésért felelős vezérigazgató, Pósán László fideszes országgyűlési képviselő (Fotó: Molnár Péter/Hajdú-Bihari-Napló)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.