Megrohamozták a szálláshelyeket Magyarországon, lendületben a turizmus

Tavaly decemberben a kereskedelmi szálláshelyeken (szállodákban, panziókban, kempingekben, üdülőháztelepeken, közösségi szálláshelyeken) 725 ezer vendég 1,7 millió vendégéjszakát töltött el. A vendégek száma 28, a vendégéjszakáké 22 százalékkal emelkedett 2021 decemberéhez viszonyítva.

MAGYAR NEMZET
Forrás: MTI2023. 02. 01. 12:13
null
Budapest, 2019. január 20. Városnézésre érkezett külföldi turistacsoport hallgatja az idegenvezetõ tájékoztatóját a Szentháromság téren egy havas téli napon. Elõttük a Halászbástya. MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba *************************** Kedves Felhasználó! Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemû különösen szerzõi jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi igényért a fotó készítõje közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelõssége e körben kizárt. Fotó: Jászai Csaba
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az előző évhez képest a kereskedelmi szálláshelyeken mintegy 45 százalékkal több, összesen 26 millió vendégéjszakát regisztráltak. 

A belföldi vendégek 18, a külföldiek 106 százalékkal több vendégéjszakát töltöttek el, mint az előző évben. Az összes vendégéjszaka 52 százalékát külföldi vendégek töltötték el

 – közölte a Központi Statisztikai Hivatal.

A vendégek száma 373 ezer, az eltöltött vendégéjszakáké 830 ezer volt. Utóbbiak 77 százalékát szállodákban töltötték, ahol a vendégéjszakák száma 7,7 százalékkal magasabb volt az egy évvel korábbinál. A forgalom a panziókban 4,2 százalékkal csökkent, a közösségi szálláshelyeken 6,2 százalékkal emelkedett a 2021. decemberihez viszonyítva. 

A tél ellenére is sokan felkeresték a Balatont

A két legnépszerűbb turisztikai régióban, a Budapest–Közép-Duna-vidéken és a Balatonon a belföldivendég-éjszakák 23, illetve 21 százalékát regisztrálták.

A külföldi vendégek száma 52, a vendégéjszakáké 44 százalékkal emelkedett az előző év azonos hónapjához képest. A szálláshelyekre érkezett 352 ezer vendég összesen 908 ezer vendégéjszakát töltött el. Ezek 84 százalékát szállodákban töltötték, ahol a vendégéjszakák száma 44 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit. A legnépszerűbb turisztikai régió a Budapest–Közép-Duna-vidék volt, ahol a külföldivendég-éjszakák 74 százalékát regisztrálták.

Sikeres évet zártak a kereskedelmi szálláshelyek

Közel kétezer kereskedelmi szálláshely, köztük 826 szálloda és 884 panzió volt nyitva a hónap egy részében vagy egészében. 

A kereskedelmi szálláshelyek összes bruttó árbevétele folyó áron 69 százalékkal nőtt, és 464 milliárd forintot tett ki. Az összes bruttó árbevétel 43 milliárd forintot tett ki, amely folyó áron 58 százalékkal magasabb volt az előző évinél. 

Széchenyi Pihenőkártyával a kereskedelmi szálláshelyeken négy százalékkal többet, 2,1 milliárd forintot fizettek a kártyatulajdonosok.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: MTVA/Jászai Csaba)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.