Nagy István: Nepperek veszélyeztetik a magyar gabonakereskedelmet

Nem áthalad az országon, hanem itt ragad az ukrán gabona, ami leállította a belpiaci gabonakereskedelmet és letörte az árakat.

Magyar Nemzet
2023. 02. 17. 14:34
null
20211214 budapest nagy istvan agrar miniszter havran zoltan magyar nemzet Fotó: Havran Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem áthalad az országon, hanem itt ragad az ukrán gabona, ami leállította a belpiaci gabonakereskedelmet és letörte az árakat. A piacon megjelentek a nepperek is, az általuk behozott kétes eredetű gabona pedig élelmiszer-biztonsági kockázatot jelent, amitől meg kell védeni a magyar fogyasztókat – jelentette ki Nagy István a Mediaworks központi szerkesztőségének adott interjúban. Az agrárminiszter szerint a szolidaritási folyosó létrejöttét a jó szándék vezérelte, de nem töltötte be a szerepét, hanem olyan csatornaként működik, amelyen keresztül „Magyarországra és a környező országokba ömlik az olcsó ukrán gabona, amely nem megy tovább”.

Nagy extraprofit forog a rendszerben

– jegyezte meg Nagy István, utalva rá, hogy akár féláron lehet hozzájutni a kétes eredetű gabonához.

Nagy István hangsúlyozta,

mivel Brüsszel ismét halogatja a támogatást, a hazai gazdákat csak a magyar kormány fogja megvédeni.

– Ezért rendeltem el a múlt héten minden, Ukrajnából érkező mezőgazdasági termék szigorú vizsgálatát – hangsúlyozta a tárcavezető, jelezve, hogy ez azokat a tételeket érinti, amelyek magyarországi beszállításra érkeznek. Ezeket nagyon szigorú növényegészségügyi és élelmiszer-biztonsági ellenőrzésnek vetik alá.

A miniszter kifejtette: a szigorú ellenőrzésekre azért van szükség, mert Ukrajnában olyan növényvédő szerek alkalmazása is engedélyezett, amelyeket az unió már rég kivont a forgalomból. Emellett az esetleges GMO-tartalmat is ki kell szűrni, és az időjárási körülmények miatt Ukrajnában is jelen lehet az aflatoxin méreganyag. Nagy István hozzátette, a lakossági kételyek eloszlatása érdekében nemcsak a most határon átjövő készleteket ellenőrzik, hanem azokat is, amelyeket már használnak a pékségek.

Borítókép: Nagy István agrárminiszter (Fotó: Havran Zoltán)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.