időjárás 16°C Beáta , Izolda 2023. március 22.
logo

Február végéig lehet, hogy olcsóbban lehet horvátországi szálláshoz jutni

Magyar Nemzet
Forrás: Világgazdaság
2023.02.02. 08:47 2023.02.02. 12:26
Február végéig lehet, hogy olcsóbban lehet horvátországi szálláshoz jutni

Már most a 2019-es rekordév közelében van az előfoglalási akcióban, kedvezményes áron hirdetett horvátországi és belföldi szállások iránti kereslet. A nyaralni készülő magyarokat határon innen és túl átlagosan nagyságrendileg 14-15 százalékkal magasabb egy főre eső éjszakánkénti árak várják – olvasható a Világgazdaság cikkében.

Azt már az év elején is látni lehet, hogy a nyaralni készülőket határon innen és túl átlagosan körülbelül 14-15 százalékkal magasabb egy főre jutó éjszakánkénti árak várják, bár korai lenne ilyenkor trendként tekinteni az adatokra – mondta a Világgazdaságnak Kelemen Lili, a Szállás.hu sajtószóvivője. 

Most még olcsóbban lehet nyaralni Horvátországban

A hagyományosan toplistás horvát tengerpartokon az utóbbi években 

a magyar utazók körében megnőtt a kereslet a magasabb kategóriás és kiegészítő szolgáltatásokat is nyújtó szálláshelyek iránt. 

Emiatt a portál horvát hotelkínálatának bővítésén dolgoznak, így jelenleg az oldalon már több mint 120 ottani hotel foglalható. Ezek zöme egyébként saját wellnessrészleggel rendelkezik, közvetlen tengerparti és all inclusive ellátást nyújt a kereslethez igazodva.

2019 óta több mint 45 százalékkal bővült a horvátországi kínálat az oldalon, ahol emiatt nem pontosan mérhető a kereslet éves változása. De az még ennek tudatában is sokatmondó, hogy idén január 25-ig 157 százalékkal többen foglalták le kedvezményes horvát nyaralásukat, mint egy évvel korábban. Úgy felpörögtek a foglalások, hogy a vizsgált időszakban időarányosan alig volt elmaradás a 2019-es szinthez képest.

A horvátországi foglalások közül tízből kilenc még mindig apartmanba szól – fűzte hozzá a szóvivő.

Az egy főre jutó éjszakánkénti átlagár változása Horvátországban is eltérő lehet, a top települések esetén átlagosan 17 százalék körüli növekedést látnak. Összesen és átlagosan pedig 14 százalékos az árnövekedés.

A rendelkezésre álló adatokat árnyalja, hogy két hete két előfoglalási kampány fut a szálláskereső portálon, az egyik a belföldi, a másik pedig a horvátországi kedvezményes nyaralásokra irányul. Mindkét akció egészen február 21-ig tart, az árkedvezmények mértéke nem fix.

Számos előfoglalási akció van belföldön

A hónapokkal előre elköteleződni hajlandó utasokat belföldön is legalább 12 százalékos előfoglalási kedvezménnyel várják egyes szálláshelyek, az akcióhoz 124 hazai hotel és 247 egyéb szálláshely csatlakozott már.

A belföldi nyári szállásfoglalási toplista élén Siófok, Hajdúszoboszló és Szeged áll. Az eddigiek alapján a legtöbb foglalás az apartmanokra irányult belföldön is, ezeket követik a vendégházak. Tavalyhoz képest az apartmanok, panziók és vendégházak iránt nőtt nagyobb arányban ez idáig a kereslet. Ugyanakkor az már sokéves trend, hogy eleinte inkább az alacsonyabb árfekvésű, úgynevezett non hotel kínálatot választják a nyaralni készülők, és csak a nyárhoz közeledve fogy a magasabb árú hotelkínálat. 

Az eredeti cikk Most még akcióznak a horvát tengerparti szálláshelyek is címmel a Világgazdaság oldalán tekinthető meg.

Borítókép: illusztráció (Fotó: Pexels) 

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.