időjárás 26°C Anita , Kármen 2023. június 2.
logo

A hagyomány fontosabb az olaszoknak, mint a műhús

V4NA
2023.03.31. 05:55
A hagyomány fontosabb az olaszoknak, mint a műhús

A hagyományok védelme érdekében betilthatják a laboratóriumban előállított húsokat és a sejtalapú élelmiszer-termelést Olaszországban. Az olasz kormány nemrég jóváhagyta a laboratóriumban előállított élelmiszerek és állati takarmányok használatát tiltó törvényjavaslatot, aminek első számú célja a mezőgazdasági miniszter állítása szerint az ország agrár-élelmiszeripari örökségének védelme.

Amennyiben a javaslatot elfogadja a parlament, az olasz ipar nem állíthat elő élelmiszereket vagy takarmányokat különböző sejtkultúrákból vagy gerinces állatokból származó szövetekből. Azokra pedig, akik megszegik szabályokat, akár 60 ezer eurós bírságot is kiszabhatnak a hatóságok. A törvényjavaslat továbbá előírja, hogy a jogsértéseket elkövető üzemeket bezárhatják, és a termelők akár három évre elveszíthetik a közfinanszírozáshoz való jogukat.

 

A laboratóriumi termékek véleményünk szerint nem garantálják a minőséget, a jólétet és kultúránk, hagyományaink védelmét 

 

– mondta Francesco Lollobrigida miniszter, Giorgia Meloni miniszterelnök pártjának egyik vezető tagja.

A Meloni-kabinet emellett ígéretet tett arra, hogy megvédi az olasz élelmiszereket a károsnak ítélt technológiai újításoktól, ennek jegyében pedig a mezőgazdasági minisztériumot mezőgazdasági- és élelmiszer-szuverenitásért felelős minisztériumnak nevezték át.

A Coldiretti mezőgazdasági szervezet is támogatja a szintetikus élelmiszerek elleni lépést, állításuk szerint a tilalomra azért van szükség, hogy megvédjék a hazai termelést a multinacionális vállalatok támadásaitól.

 

A kezdeményezés ellen azonban Euró­pa-szerte tiltakozni kezdtek a sejtalapú mezőgazdasági termékek fejlesztését támogató szervezeteket, valamint az állatvédők.

 

– Egy ilyen törvény elfogadása elzárná ennek a születőben lévő területnek a gazdasági potenciálját Olaszországban, hátráltatná a tudományos fejlődést és az éghajlatváltozás mérséklésére irányuló erőfeszítéseket – mondta Alice Ravenscroft, a Good Food Institute Europe politikai vezetője.

Egy élelmiszeripari vállalatokat összefogó szervezet, a Cellular Agriculture Europe szerint Olaszország korlátozza az állatjólétért tett erőfeszítéseket és az élelmiszerek szabad megválasztását az olyan polgárok esetében, akiket aggaszt a klímaváltozás. A LAV állatkísérlet-ellenes csoport pedig egy, a haladás elleni ideológiai, tudományellenes keresztes hadjáratnak nevezte a törvényjavaslatot. A szervezet szerint a laboratóriumi hús, amelyet élő állatok sejtjeiből állítanak elő, jó alternatívát jelent a jelenlegi húselőállítási formákkal szemben.

A sejtalapú hús betiltása nem az egyetlen kezdeményezése a Meloni-kabinetnek, amely megakadályozza, hogy nem hagyományos élelmiszerek kerüljenek az olasz asztalokra. A múlt héten például Giorgia Meloni arról beszélt, hogy a kormány a tücsökliszt használatáról szóló vita során rendeleteket készít elő annak érdekében, hogy a rovarokat tartalmazó vagy azokból származó termékeket megkülönböztessék a hagyományos áruktól, ezzel is védve a tradicionális olasz élelmiszeripari termékeket.

Borítókép: A laboratóriumban előállított élelmiszerek nem garantálják a minőséget és az olasz hagyományok védelmét az olasz agrárminiszter szerint (Fotó: Europress/AFP)

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.