időjárás -2°C Vilma 2023. december 5.
logo

A legmagasabb szintről kapnak felvilágosítást a diákok a pénzügyi tudatosságról

Magyar Nemzet
Forrás: MTI
2023.03.07. 11:39 2023.03.07. 12:03
A legmagasabb szintről kapnak felvilágosítást a diákok a pénzügyi tudatosságról

Varga Mihály pénzügyminiszter pénzügyi tudatosságról tartott órát kedden a Pénz7 keretében a budapesti Szent Angéla Ferences Általános Iskola és Gimnázium végzős diákjainak.

A Pénz7 rendezvénysorozat keretében – Európa 30 országhoz hasonlóan – pénzügyi szakemberek tartanak iskolai előadásokat a fiataloknak. Magyarország 2015-ben csatlakozott a programhoz.

Varga Mihály hangsúlyozta: a fiatalok ma már rendszeresen használják a modern technológiákat, ezért nagyobb veszélynek is vannak kitéve. Sokszor nehezebben igazodnak el, vagy nehezebben ismerik fel a kockázatokat.

Varga Mihály előadásában 

szólt a pénzhasználat történetéről, a korszerű digitális eszközökről, a hitelkártyák, bankkártyák előnyeiről, hátrányairól. Elmagyarázta a diákoknak, mit jelent a pénz kezelése bankszámlán, mit kell tudni a befektetésekről, az állampapírokról.

A tanórát követő sajtótájékoztatón Varga Mihály jelezte, Magyarország megtapasztalta, hogy a pénzügyi tudatosság hiánya mit tud okozni. Felidézte, hogy a 300 ezer devizahiteles helyzete milyen komoly társadalmi feszültségeket okozott a 2010-es években.

Kiemelte: a lakossági devizahitelt 

szerencsére sikerült kivezetni a rendszerből, majd a magyar kormány 2010 után tudatos pénzügyi tervezést kezdett. Elindultak olyan programok, amelyek segítik az embereket abban, hogy a céljaikat pénzügyi tudatossággal érjék el.

 Megemlítette a babaváró hitelt, a csok különböző hitelprogramjait. Hozzáfűzte: olyan eszközöket helyeztek el a pénzügyi szabályozó rendszerben, amelyek védik a fogyasztókat az indokolatlan eladósodástól. De mindig vannak új fejlesztések, amelyre nem lehet időben felkészülni, az lenne a cél, hogy a fiatalok ezeket megismerjék – hívta fel a figyelmet a pénzügyminiszter.

Magyarország a Magyar Bankszövetség kezdeményezésére 2015-ben csatlakozott az Európai Pénzhét (European Money Week) közel harminc országot átfogó pénzügyi edukációs programjához. 

A múlt évben ezer iskola több mint 170 ezer diákkal csatlakozott a kezdeményezéshez.

 Pénz7 programon a pénzügyminisztérium, a jegybank, a bankszövetség és a kereskedelmi bankok munkatársai tartanak órákat az iskolákban.

Borítókép: Varga Mihály pénzügyminiszter (Fotó: MTI/Komka Péter)

 

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.