Kiderült, mi drágult meg a legdurvábban az euróövezetben

Lassult februárban az infláció az euróövezetben – közölte az Európai Unió statisztikai hivatala pénteken, és elárulták azt is, hogy mi drágult meg a leginkább.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2023. 03. 17. 12:36
null
London, 2022. augusztus 17. Bevásárlókocsi egy londoni ABC-áruházban 2022. augusztus 17-én. Nagy-Britanniában az infláció elérte a 10,1 százalékot, az utóbbi 40 év legmagasabb szintjét. A brit jegybank recesszióra figyelmeztet, miközben a megélhetési költségek, azon belül elsõsorban az élelmiszerárak emelkedése felfelé hajtja az inflációt, és az a Bank of England elõrejelzése szerint az év végére 13 százalékra nõ az országban. MTI/EPA/Andy Rain Fotó: Andy Rain
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egytized százalékkal csökkent az infláció az Eurostat végleges adatai szerint februárban. Az előzetes becslésnek megfelelően 8,5 százalékra csökkent az éves infláció az euróövezetben a januári 8,6 százalékról, miután októberben még rekordszinten, 10,6 százalékon állt. A februári adat kilenchavi mélypontot jelent, azonban 

jóval meghaladja az Európai Központi Bank kétszázalékos inflációs célját.

Megjegyzik, hogy januárhoz képest az euróövezetben 0,8 százalékkal nőttek a fogyasztói árak februárban, amikor 0,2 százalékos csökkenést jegyeztek fel. Az éves árindex emelkedéséhez 

a legnagyobb mértékben az élelmiszerek, az alkoholos italok és a dohánytermékek járultak hozzá, 

a növekedés 15 százalékra gyorsult a januári 14,1 százalékról. Az energiaárak emelkedése 13,7 százalékra lassult februárban a januári 18,9 százalékról. A nem energiaipari cikkek 6,8 százalékkal drágultak a januári 6,7 százalék után, a szolgáltatások ára februárban 4,8 százalékkal nőtt a januári 4,4 százalékot követően.

Az energia, az élelmiszerek, az alkoholos italok és a dohánytermékek nélkül az éves maginfláció a januári 5,3 százalék után februárban 5,6 százalék volt. A havi maginfláció 0,8 százalékos volt a januári 0,8 százalék csökkenés után.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: MTI/EPA/Andy Rain)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.