Kiugróan jó évet zárt az MKB Bank tavaly

Százmilliárd forint feletti számviteli adózott eredménnyel, és javuló jövedelmezőséggel zárta a tavalyi évet az MKB Csoport, miközben több területen javultak a piaci pozíciói is.

Magyar Nemzet
2023. 03. 30. 13:00
null
Budapest, 2021. január 16. Az MKB Bank egyik modern fióképülete a fõváros XIV. kerületében a Thököly út 100-ban. MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba *************************** Kedves Felhasználó! Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemû különösen szerzõi jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi igényért a fotó szerzõje/jogutódja közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelõssége e körben kizárt. Fotó: Jászai Csaba
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az MKB Csoport 107,4 milliárd forintos, számviteli adózott eredménnyel zárta a 2022-es évet, amely magában foglalja a kormányzati intézkedések összesen 73,4 milliárd forintos eredményhatását is – közölte a pénzintézet csütörtökön. Az eredményeket bemutató sajtótájékoztatón a VG.hu tudósítása szerint Krizsanovich Péter, az MKB Bank és a Magyar Bankholding pénzügyi vezérigazgató-helyettese elmondta: 

 

a bankcsoport korrigált – egyszeri tételektől tisztított – adózott eredménye 176,6 milliárd forintot ért el tavaly, ami kiugró mértékű, 48 százalékos bővülés a megelőző évhez képest. 

 

A bankcsoport bruttó hitelállománya egy év alatt 582,4 milliárd forinttal, 5011,1 milliárd forintra emelkedett, miközben a betétállomány közel 6 százalékkal, 6574,4 milliárd forintra gyarapodott. A jövedelmezőség tovább javult tavaly: a tőkearányos megtérülés (ROE) csoportszinten 24 százalék környékén alakult, ami régiós szinten is kiemelkedő eredménynek számít.

Szabó Levente, az MKB Bank és a Magyar Bankholding egyedi kiszolgálásért felelős vezérigazgató-helyettese közölte: 

 

a bankcsoport tavaly is megőrizte vezető szerepét a vállalati területen, ami hozzávetőleg 2700 milliárd forintos hitelportfóliót és 3500 milliárdos betétállományt jelentett 2022. végén. 

 

A hazai vállalkozások támogatását szolgáló hitelprogramokban az MKB Csoport változatlanul aktívan részt vesz. A Széchenyi Kártya-termékeknél tavaly piacvezetők voltak, az Agrár Széchenyi-kártyánál pedig 75 százalék körül alakult a részesedésük.

Ginzer Ildikó, az MKB Bank és a Magyar Bankholding üzleti vezérigazgató-helyettesének tájékoztatása szerint a csoport lakossági hiteleinek állománya 10,9 százalékkal növekedett 2022-ben. A fedezetlen hiteleknél – amelyekhez egyebek mellett a személyi kölcsönök, folyószámlahitelek, hitelkártyák tartoznak – ugyanakkor kiugró mértékű, 34 százalékot meghaladó volt az állomány tavalyi bővülése, amely jelentős részben a hitelkártya-termékeknek köszönhető. Az ősz óta látványosa csökkenő lakossági hitelkereslet kapcsán Ginzer Ildikó elmondta: az értékesítési hálózatból érkező visszajelzések alapján már érezhető némi élénkülés az ügyfélérdeklődésben, ám ezzel együtt visszaesés várható az új kihelyezésekben – elsősorban a jelzáloghiteleknél – 2022-höz képest.

Borítókép: illusztráció (Fotó: MTVA/Jászai Csaba)

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.