Drágulnak a tengerparti nyaralások

A Spanyolországba, Görögországba vagy Portugáliába irányuló szervezett nyaralások idén nyáron mintegy húsz-harminc százalékkal drágábbak, mint 2019-ben, és a korábban meglehetősen olcsónak számító nyaralási célpontok, például Törökország, Tunézia vagy Egyiptom árai is jelentősen emelkedtek. Ezekbe az országokba akár 35 százalékkal is több pénzért utazhatnak a nyaralók, mint a koronavírus-járvány előtt – írta a V4NA nemzetközi hírügynökség.

Magyar Nemzet
Forrás: V4NA nemzetközi hírügynökség2023. 04. 14. 9:30
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nagyon drága lesz az idei nyaralás azoknak, akik valamelyik népszerű tengerparti városba tervezik az üdülést. A Holidaycheck utazási portál elemzése szerint a Spanyolországba, Görögországba vagy Portugáliába irányuló szervezett nyaralások idén nyáron mintegy húsz-harminc százalékkal drágábbak, mint 2019-ben, és a korábban meglehetősen olcsónak számító nyaralási célpontok, például Törökország, Tunézia vagy Egyiptom árai is jelentősen emelkedtek. Ezekbe az országokba akár 35 százalékkal is több pénzért utazhatnak a nyaralók, mint a koronavírus-járvány előtt. 

A megemelkedett áraknak sokféle oka van. Törökországban például magas az infláció, Egyiptomban pedig egy új törvény miatt kell sokkal mélyebben a zsebükbe nyúlniuk az üdülőknek. Az árakat azonban főleg a repülőjáratok mozgatják. Ha csak a repülőjegyek árait nézzük, mindenütt két számjegyű emelkedés tapasztalható.

Görögországba vagy Horvátországba a nyári időszakban 16 százalékkal drágábbak a repülőjegyek idén, mint 2022-ben. A spanyolországi járatok – akár a szárazföldre, akár a szigetekre – mintegy 25 százalékkal drágultak, és különösen nagy mértékben emelkednek a korábban olcsónak számító Bulgária, Törökország és Egyiptom repülőjegyei is. Ezek akár 28 százalékkal is drágábbak.

A klasszikus hosszú távú úti célok, mint a Dominikai Köztársaság vagy Thaiföld is különösen drágák lesznek idén nyáron. Ezeken a helyeken 2022-ben a világjárvány miatt még alacsony volt a kereslet, és az árak mérsékeltek voltak, de idén az sem lesz ritka, hogy ötven százalékkal drágul egy-egy nyaralás.

Az áremeléssel kapcsolatban a légitársaságok a magasabb személyzeti költségekre és azokra a kiadásokra hivatkoznak, amelyeket a klímavédelmi törvények miatt kell pluszban kifizetniük. Szakemberek azonban cáfolják ezt a magyarázatot, miután az árakat sokkal jobban meghatározza a kereslet-kínálat viszonya. 

Ha például valaki Németországból nyáron Egyiptomba akar utazni, akkor sokkal többet kell ezért fizetnie, mintha New Yorkba menne, pedig utóbbi majdnem kétszer akkora távolságra van.

Akik idén olcsón szeretnének utazni, azoknak kifejezetten szokatlan úti célokat kell keresniük. Egy nyaralás a távoli Zanzibárban, Mexikóban vagy Kubában jelenleg olcsóbb lehet, mint a klasszikus mediterrán régiókban – hívják fel a figyelmet a szakemberek.

Borítókép: illusztráció (Fotó: Pexels)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.