Gyors megoldást várnak a termelők az ukrán gabona ügyében

Tovább folytatódik az intenzív tárgyalássorozat az ukrán gabonaimport miatt kialakult piaci zavarok kezelésének módjáról, miután az uniós agrárminiszterek luxemburgi tanácskozásán sem született döntés az ügyben – írta a VG.hu. A lapnak nyilatkozó szakemberek szerint legkésőbb az aratás megkezdéséig rendezni kell a piaci viszonyokat. A hazai gabonának gyorsan új piacot kell találni, hogy a betakarításkor a tavalyi gabona helyett már az új termény kerülhessen a magtárakba. A készletek kiürülése az árakra is jó hatással lenne, az olcsó ukrán gabona miatt ugyanis a felére estek a hazai búza- és kukoricaárak.

Magyar Nemzet
2023. 04. 27. 19:41
null
Debrecen, 2022. augusztus 12. Az évtizedek óta nem látott rendkívüli aszály miatt kármentõ, kényszer silózással próbálják megmenteni a terméketlen ültetvényeket, mert érdemi termés betakarítására nincs esély. Ezzel a munkával is igyekezni kell amíg tápértéke van az elszáradó szárakban. A Keleti- és Dél- Alföldön több gazdaságban az egész kukorica vetésterület kiszáradt. MTVA/Bizományosi: Oláh Tibor *************************** Kedves Felhasználó! Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemû különösen szerzõi jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi igényért a fotó szerzõje/jogutódja közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelõssége e körben kizárt. Fotó: Oláh Tibor
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bár az idő egyre jobban sürget, egyelőre nem sikerült hathatós megoldást találnia az Európai Bizottságnak (EB) az ukrán gabonadömping miatt kialakult helyzetre – írta a VG.hu. Hazánk – több más érintett tagállam mellett – nemrég importtilalmat vezetett be számos, Ukrajnából érkező mezőgazdasági termékre, az intézkedés jelenleg nem törvényes az Európai Unióban. Jó hír ugyanakkor, hogy az Európai Bizottság korábban már elismerte, hogy a helyzet súlyossága miatt szükség volt a tagállamok döntésére és keresi a megoldásokat arra, hogy az intézkedést uniós szinten is legalizálni lehessen.

Az idő ugyanakkor sürget. Cseh Tibor, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének (Magosz) főtitkára a lapnak azt mondta, bár most még hűvös az időjárás, június végén várhatóan így is megkezdődik a betakarítás. Az ukrán gabona okozta problémát addig meg kell oldani. 

A szakember szerint a legfontosabb, hogy a beragadt tételeket minél előbb értékesíteni lehessen. Ez nem könnyű feladat, hiszen a hagyományos exportpiacainkon – Olaszországban, Romániában és Spanyolországban – is ott van az ukrán gabona, az észak-afrikai térségekben pedig a volt gyarmattartó országok, köztük Franciaország teríti jó áron a terményeket.

Ezzel szemben a magyar mezőgazdaság fuldoklik az ukrán gabona nyomása alatt. A szolidaritási folyosók megnyitása óta eltelt időben csak búzából annyi érkezett a háború sújtotta országból, ami megfelel a teljes hazai összetermés felének. Holott az elmúlt években alig volt ukrán búza vagy kukorica a magyar piacon.

A raktárak kiürítésének egy módja már körvonalazódni látszik. A tavalyi rossz termés miatt jelentős mennyiségű toxinos kukorica van a magtárakban. Ezektől a tételektől pedig minél előbb meg kellene szabadulniuk a gazdáknak. 

Petőházi Tamás, a Gabonatermesztők Országos Szövetségének elnöke szerint már folynak a tárgyalások az Agrárminisztérium és a bioetanol gyártók között arról, hogy milyen feltételek mellett és milyen áron tudják a gazdáktól felvásárolni az érintett tételeket. A szakember szerint vélhetően állami támogatásra is szükség lesz ahhoz, hogy a gazdák meg tudjanak szabadulni a rossz minőségű terménytől. 

– A legfontosabb az, hogy a toxinos kukorica ne keveredjen az idei terméssel, hiszen az rontaná a magyar kukorica hitelét a piacon – emelte ki Petőházi Tamás.

A visegrádi országok agrárkamarái, továbbá a bolgár, a horvát, az észt, a litván és a román gazdálkodói szervezetek eközben felhívást intéztek az Európai Bizottsághoz, határozottan kérve az Ukrajnából származó mezőgazdasági termékek miatti tarthatatlan helyzet sürgős kezelését. A V4-es agrárkamarák vezetői szerint a vámtarifákat és kvótákat a lehető leghamarabb vissza kell vezetni, szükség esetén akár uniós kompenzációs segítséget adva az ukrán gazdálkodóknak. 

A lap cikke idézi Nagy István agrárminisztert is, aki szerint jó irány, hogy az EB elismerte, hogy a helyzet súlyossága miatt lépniük kellett az érintett tagországoknak, bár az importtilalmat legalizáló uniós megoldás nem született meg. 

A tárcavezető rámutatott: több ponton is további egyeztetésekre van szükség. A határmenti tagállamok az unió által felajánlott agrártermékek listáját bővíteni szeretnék, többek közt a tojásnak és a méznek is be kellene kerülnie az uniós szintű import tilalomba. A másik fontos kérdés a határidőre vonatkozik, hazánk azon az állásponton van, hogy az intézkedést december végéig fenn kell tartani. 

Borítókép: Illusztráció (Fotó: MTI/ Oláh Tibor)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.