Milliárdokat költenek vetőmagra a magyarok

A házi kiskertekben évente mintegy 20 millió vetőmagot használunk fel.

Magyar Nemzet
2023. 04. 11. 13:59
háztáji vetemény
Fotó: Oroszi Beáta
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Elindult a házikerti vetőmagvak értékesítési szezonja. A tasakos vetőmagfajtákból a becslések szerint az idei szezonban mintegy 20 milliót adnak el a forgalmazók megközelítőleg ötmilliárd forint értékben. A Vetőmag Szövetség Szakmaközi Szervezet és Terméktanács adatai szerint a magyar házivetőmag-piac kínálata meghaladja az ezer fajtát. 

 

A legkelendőbb vetőmagok közé a borsó- és babfélék tartoznak a nagymagvúak kategóriájában, míg az aprómagvak közül a petrezselyem- és sárgarépafajták fogynak legnagyobb mennyiségben. Az utóbbi években jelentősen megnőtt a kereslet a cukkinik, a chilipaprikák, a cherry- és koktélparadicsomok, a salátafélék, valamint a különböző fűszernövények iránt. 

 

– A fajtakínálat bőséges, erős verseny jellemzi a piacot. Az elmúlt években a világjárvány alatt a konyhakerti vetőmagvak forgalma mintegy 15 százalékkal emelkedett. Ez annak köszönhető, hogy a családok sokkal több időt töltöttek otthon és igyekeztek kertjük művelésével is többet foglalkozni szabadidejük kitöltéseként – mutatott rá Pavelka Árpád, a terméktanács zöldségszekciójának tagja. A szakember szerint a mostani szezonra ez a trend sajnálatos módon visszaesni látszik, pedig fontos lenne a házikertek művelése. Az önellátó kiskerti gazdálkodás egyre inkább a díszkert, pihenőkert irányába fordul. 

A tasakban árult magok esetében a folyamatos hatósági ellenőrzések jóvoltából döntően minőségi vetőmagokat lehet vásárolni, ám ennek ellenére belefuthatnak a fogyasztók silány minőségű termékbe, így nem árt néhány fontos dolgot szem előtt tartani vásárláskor. 

 

A terméktanács szerint a bevált, eredményesen termelt fajtákat a megbízható gyártóktól és forgalmazóktól vásárolják. Ezenfelül érdemes figyelni a csomagoláson feltüntetett információkra is. Árulkodó lehet, ha a csomagolás túl kevés információt tartalmaz, például hiányzik az azonosítószám, a mennyiség és a lejárati idő. 

 

Borítókép: illusztráció (Fotó: Oroszi Beáta)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.