Továbbra is óriási összeget fordít Magyarország rezsicsökkentésre

Amint tavaly és idén, jövőre is óriási összeget fordít a magyar költségvetés arra, hogy megvédje a háztartásokat a rezsiköltségek felszökése okozta fájdalmaktól. A költségek növekedését okozó energiaválságnak nincsen vége, ennek ellenére érkezik a nyomást Brüsszelből a családokat védő intézkedések kivezetésére.

Magyar Nemzet
2023. 05. 26. 15:18
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A héten kiderült, jövőre is hatalmas összegeket készül fordítani a kormány annak megelőzésére, hogy a rezsiköltségek emelkedése megroppantsa a magyar családokat. Szinte egyidejűleg látott napvilágot az Európai Bizottság ajánlása, hogy Magyarország számolja fel a rezsicsökkentést, amelyet kormánypolitikusok azonnal elutasítottak. Brüsszel javaslatának végrehajtása minden magyar család számára havi 181 ezer forintos rezsiáremelést jelentene – indokolta a kemény magyar álláspontot Gyürk András, a kormányzó Fidesz európai parlamenti képviselője.

A Világgazdaság emlékeztetett: a csütörtöki Kormányinfón váratlanul megjelent Varga Mihály pénzügyminiszter is, aki nem rendszeres résztvevő a kormány sajtótájékoztatóin, és a 2024-es költségvetés tervezetét bemutatva elmondta: a háborús körülmények között készült büdzsé a védelem költségvetése lesz, amelyben „több forrás jut a védelmi kiadásokra, de megmaradnak a családi adókedvezmények és a rezsivédelmi alap forrásai is. Megőrizzük a nyugdíjak értékét és a 13. havi nyugdíjat.”

Idénre a költségvetés 2580 milliárd forintot helyezett a rezsivédelmi alapba. Eredetileg csak 670 milliárd forintot szántak erre a célra, csakhogy időközben kitört és nem akar véget érni a háború, az energiaválság nem szűnt meg, hanem mélyült, miközben Európa energiaellátási bázisát megrendítették az Oroszországra Ukrajna megtámadása miatt kirótt, európai uniós szankciók.

Tavaly a földgáz- és áramárak sokszorosukra szöktek fel, és a jelentős energiaimportra szoruló Magyarországon elviselhetetlen terhet rótt volna a családokra, ha a megemelkedett költségeket rájuk hárítják. Óriási terhet hárított el, hogy a tél enyhe volt, és ennek köszönhetően erre az évre jelentősen estek az energiaárak, de ettől még mindig magasak maradtak, és a kormány több menetben is arra kényszerült, hogy hozzányúljon a rezsivédelmi alapban tartalékba helyezett forrásokhoz.

A források jelentős része még rendelkezésre áll, azonban az év még hosszú: bizonytalan, hogy alakul a világ energiakereslete, a szomszédban folyó háború nem ért véget, és nem tudni, idén is szerencsésen enyhe lesz-e a tél.

A jelenlegi számítások mellett a családokat óvó rezsivédelmi alapba (előirányzata 1361,2 milliárd forint) kevesebb kerül, mint a 2023-as előirányzat, de még így is hatalmas összeg, amely a hazai össztermék több mint két százalékára rúg.

A teljes cikk itt olvasható:

https://www.vg.hu/energia-vgplus/2023/05/hatalmas-osszeget-fordit-magyarorszag-tovabbra-is-rezsicsokkentesre

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.