Brüsszel energiaválságban is támadja a rezsicsökkentést + videó

– A rezsitámogatások megszüntetése családok tömegeit hozná kiszolgáltatott helyzetbe, ezért a brüsszeli felszólítás elfogadhatatlan. Mára világos, hogy az Európai Bizottságtól nem sok támogatást remélhetünk. Az azonban elvárható lenne, hogy legalább ne nehezítsék tovább a helyzetünket – nyilatkozta Hortay Olivér, a Századvég klíma- és energiapolitikai üzletágának vezetője.

Magyar Nemzet
2023. 05. 26. 10:38
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Brüsszel a rezsitámogatások kivezetésére szólította fel a tagállamokat, mindezt egy energiaválság kellős közepén. Hortay Olivér, a Századvég klíma- és energiapolitikai üzletágának vezetője a közösségi oldalára feltöltött videós bejegyzésében emlékeztetett: a vita nem új keletű. Az Európai Bizottság több mint tíz éve azon dolgozik, hogy a tagállamokkal leépíttesse a lakosságot védő rezsiszabályaikat. Az energiaválság előtt sokan követték is az iránymutatást, ami részben érthető, azoknak ugyanis, akik nem így tettek, folyamatos politikai nyomásgyakorlással kellett szembesülniük. A magyar rezsicsökkentési program ellen például eljárás is indult.

– Az Európai Bizottság két okból nem szereti a rezsitámogatásokat. Egyrészt a brüsszeli döntéshozók nem hisznek az alacsony árakban, mert – szerintük – azok nem ösztönöznek eléggé a spórolásra. Másrészt a tagállami árszabályozás ütközik a központosított szabályozásról alkotott föderalista céljukkal. Csakhogy az energiaválság mindkettő szempontról bebizonyította, hogy téves – magyarázta a szakértő.

Egyfelől a családok csak korlátozottan képesek visszafogni fogyasztásukat, így a magas árakkal csekély mennyiségű energia takarítható meg. A törekvés környezetvédelmi haszna tehát kicsi, a társadalmi költsége viszont nagy. 

Az Economist szerint például, ha nem lettek volna Európában rezsitámogatások, a mostani enyhe télen is 26 ezerrel többen veszítették volna életüket.

– Másfelől az energiaválság arra is rámutatott, hogy amikor baj van, a kormányok hiába várnak az Európai Bizottság segítségére, a központosított szabályozás túlságosan lassú és körülményes. A tagállamok ilyenkor csak magukra számíthatnak. Ezt jól szemlélteti, hogy az energiaválság kirobbanását követően fél évbe telt, mire Brüsszel egyáltalán az ajánlásait megfogalmazta. Csakhogy ekkorra a tagállamok többségében már a támogatási programok is működtek – ismertette az üzletágvezető.

Ráadásul a rezsicsökkentésről szóló vita valójában már évekkel ezelőtt lezárult. A Magyarország ellen indított brüsszeli eljárás ugyanis – egy többéves jogi procedúra után – a bíróságon is elbukott. Ennek ellenére az Európai Bizottság úgy támadja meg minden adandó alkalommal az intézkedést, mintha mi sem történt volna.

– A rezsitámogatások megszüntetése családok tömegeit hozná kiszolgáltatott helyzetbe, ezért a brüsszeli felszólítás elfogadhatatlan. Mára világos, hogy az Európai Bizottságtól nem sok támogatást remélhetünk. Az azonban elvárható lenne, hogy legalább ne nehezítsék tovább a helyzetünket – tette hozzá Hortay Olivér. 

 

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Shutterstock)
 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.