Szentkirályi Alexandra: A kormány nem enged a rezsicsökkentésből

Bár a háború és az elhibázott brüsszeli szankciók nyomán több ezer milliárd forintban mérhető kár érte Magyarországot, a jövő évi költségvetésben így is több pénz jut a korábbiaknál a honvédelemre, és a kabinet eltökélt, hogy megvédi a rezsicsökkentést, valamint a munkahelyeket is – fejtette ki a Magyar Nemzetnek Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő. Arra is kitért, hogy az ukrán–magyar viszony javításában elengedhetetlen lenne a tisztességes bánásmód a magyar cégekkel és a kárpátaljai magyarokkal. Szentkirályi a fővárosi vezetés kapcsán elmondta: egy olyan kormánnyal próbálnak háborúzni, amelyik fejlesztette és fejleszti a várost.

2023. 05. 25. 5:24
20230523 budapest Szentkirályi Alexandra Éva magyar jogász, politikus. 2014 és 2019 között Budapest főpolgármester-helyettese, 2020-tól a hazai kommunikációért felelős kormánybiztos havran zoltan magyar nemzet
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A jövő évi költségvetésre hosszú árnyékot vet a háború. Vannak olyan vélemények, miszerint felelőtlenség már most 2024-es költségvetést készíteni.

A háború sajnos nemhogy nem ér véget, hanem egyre nő az eszkaláció veszélye, erős fegyverkezés zajlik, nem látni a végét, a béke szándékát, ezért ebben a háborús időben kell most tervezni az ország pénzügyeit is. Ha az ember látja, hogy a horizonton gyűlnek a viharfelhők, körbejárja a házat, bezárja az ablakokat, hogy ne legyen semmi baj, nincs ez másként a büdzsével sem. A költségvetés garantálja az ország biztonságát, megvédi a családokat, a nyugdíjasokat, a munkahelyeket és a rezsicsökkentést is. Erre szükség is van, mert az elmúlt évek feladták a leckét a kormánynak. Előbb a koronavírus-járvány, majd a háború nyomta rá a bélyegét a büdzsére, a számok nyelvén fogalmazva például 4000 milliárd forintot húzott ki a zsebünkből az elhibázott brüsszeli szankciós politika, ennyivel nőtt az ország rezsiszámlája. Az, hogy ilyen helyzetben teljesíteni tudtuk a kitűzött célokat, komoly eredmény és meg is fogjuk védeni.

A költségvetés hívószavai tehát a biztonság és a stabilitás. Mik a legfontosabb célok?

A háború árnyékában a biztonság az első. A honvédelemre többletforrást biztosít a kormány, a kiadások összegét a GDP két százalékára emeljük. Emellett biztosítjuk azokat a fogódzókat, amelyek a családalapításhoz szükségesek, és ott állunk a nyugdíjasok mellett is. Úgy hiszem, hogy sikerült visszanyerni a bizalmukat, amelyet a korábbi baloldali kormányok eljátszottak, például a 13. havi nyugdíj elvételével. Ami pedig a munka világát illeti, 2010 óta elértük a célt az egymillió új munkahellyel, és meg fogjuk védeni a munkahelyeket. Ne feledjük, ott van egy magyar vívmány, a rezsicsökkentés is: 

Európában sehol nem kapnak ekkora segítséget a családok a rezsiszámlához. Ebből nem engedünk. Védeni kell a magyar családokat a szankciók miatt megnövekedett energiaáraktól, még ha ez Brüsszelnek nem is tetszik, épp az eltörlését kérik tőlünk.

Számolnak-e azzal, hogy a jövő évben érkeznek a most még zárolt uniós források?

– Az a pénz jár Magyarországnak, a magyar embereknek, ezért várjuk, hogy a források megérkezzenek. Iskolai példával élve nemcsak a kapott házi feladatot, de a szorgalmit is elvégeztük Brüsszel felé. A vállalásokat teljesítettük, a jogszabályok megszülettek, tehát semmilyen objektív akadálya nem lehet az uniós pénzek érkezésének. Természetesen itt egy politikai játszma zajlik. Brüsszelnek nem tetszik Magyarország évek óta következetesen vállalt álláspontja számos témában – nemet mondunk a háborúra, a migrációra és a genderre. Bízom benne, hogy nem a politikai szempontok fognak győzedelmeskedni és Magyarország megkapja a neki járó valamennyi forrást.

Márpedig ezen szempontok érvényesülését a magyarországi baloldal is elősegíti. Számít a gáncsoskodásuk Brüsszelben, vagy annyira súlytalanok, hogy ennek nincs jelentősége?

– Magyarország más országokhoz képest nagyobb terhet cipel, amikor a baloldalról beszélünk. Az, hogy a legnehezebb időkben is a saját hazájuk ellen áskálódnak képviselők, az a politika világában is egy szokatlan dolog. Teszik ezt úgy, hogy az uniós források biztosítják például a pedagógus-béremelést is. Mindez azért is arcátlan, mert minden juttatással együtt a baloldali képviselők havi öt-hat millió forintos fizetésekért ülnek kint az Európai Parlamentben, és az ellen lobbiznak – ezt nem mi állítjuk, ők mondják magukról –, hogy Magyarország ne kapja meg az uniós forrásokat és a gyermekeinket tanító pedagógusok ne kereshessenek havi nyolcszázezer forintot. Nem a pedagógusokért dolgozik a magyar baloldal, hanem ellenük. Az ország érdeke az lenne, hogy ők is harcoljanak, hogy a magyarok megkapják a nekik járó pénzt!

A napokban robbant a hír, hogy Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke le akarta állíttatni az Ukrajnán keresztül hazánkba irányuló olajszállításokat. Hogyan értékeli ezt a kormány?

– Minden ilyen megjegyzés egy puskaporos levegőjű időszakban csak ronthat a helyzeten. Tegyük hozzá azt a hírt is, ami a Washington Postban jelent meg, miszerint az ukrán elnök azt javasolta, hogy robbantsák fel a Barátság kőolajvezetéket, mert ezzel Magyarországnak nagy kárt okoznának. Ukrajna ezt nem cáfolta, Brüsszel pedig nem ítélte el. Ijesztőnek tartom, hogy több mint egy évvel a háború kirobbanása, a rengeteg elvesztett élet után, a szankciós gazdasági válság közepette az EU még mindig nem a béke irányába tesz lépéseket. Mi sem írja le ezt a helyzetet jobban annál az ellentmondásnál, mint hogy békekeretnek hívják azt a forrást, amiből a fegyverszállítmányokat finanszírozná Brüsszel. 

Magyarország a kezdetektől egy álláspontot képvisel: be kell fejezni a háborút, azonnali tűzszünet és béke kell. Ahogyan a migráció kérdésében, úgy itt is az idő minket fog igazolni, nem adjuk fel a józan ész politikáját.

A magyar kormány békére irányuló felhívását a hazai baloldal és Magyarország ellenfelei oroszpárti álláspontként azonosítják, mondván, hogy ez területvesztést jelentene Ukrajnának, amit ők szeretnének elkerülni.

A baloldal azért támad, mert háborúpárti, a kormány pedig békepárti. A baloldalt súlyos dollárokkal fizetik azért, hogy Magyarországot is belesodorja a konfliktusba és átállítsa a háborúpártiak sorába. Ez a mostani nemzeti kormánnyal biztos nem fog megtörténni. Ez akkor történhetne meg, ha a Gyurcsány vezette baloldal kerülne hatalomra. Elítéljük az orosz agressziót a harcok kitörése óta, nonszensz a baloldal ezen felvetése is. Nem lehet a kocsit a lovak elé fogni: előbb le kell tenni a fegyvert és csak utána lehet tárgyalni a békéről. A háború több mint egy éve húzódik és minden nap emberek ezrei halnak meg, egyre nagyobbak a károk. Láthatóan nem bír egymással a két fél, az események az eszkaláció irányába mennek, Európa pedig egyre csak sodródik bele a konfliktusba. Ez ellen fellépünk, és mindent megteszünk, hogy a béke legyen az európai politika hangja is.

Jelenleg mélyponton van a kormányközi viszony Ukrajnával. Ha a kabinet szeretne ezen változtatni, akkor nekünk kellene gesztusokat tennünk Kijevnek vagy fordítva?

Nem csak gesztusokat teszünk, hanem folyamatosan gondoskodunk az Ukrajnából elmenekültekről: a karitatív szervezetek, a határon dolgozók a háború kirobbanása utáni első perctől kezdve folyamatosan segítenek. Rengeteg segélyszállítmányt küldtünk nemcsak Kárpátaljára, hanem belső-ukrajnai területekre is. Hozzájárultunk óvodák, hivatalok, kórházak építéséhez. Két olyan szempont van, amitől viszont nem tudunk eltekinteni. Egyrészt: mi nem akarunk ebbe a háborúba semmilyen módon belekeveredni, csupán a béke irányába tett erőfeszítéseket tudjuk segíteni. A másik pedig az Ukrajnában élő magyarság szempontja, amit az első perctől kezdve világossá tettünk, már jóval a konfliktus kezdete előtt.

Ha Ukrajna a mi segítségünkre számít, akkor a kárpátaljai magyarokkal és a magyar cégekkel is tisztességesen kell bánni.

Nemcsak a magyar állam van a korábbi éveknél nehezebb helyzetben, hanem a családok is. A segítséget nyújtó árstopokat június végéig hosszabbították meg. Örök kérdés: meddig lesz érvényben?

– Tisztázzuk, az árstopokra azért van szükség, mert a háború és a brüsszeli szankciók az egekbe emelték az árakat, nem csak itthon, egész Európában. A gödörbe került autót pedig ki kell húzni, nem hagyhattuk magukra az embereket ebben a helyzetben, az infláció mielőbbi letörésén kell dolgoznunk, erősítenünk kell a piaci versenyt. Az árstopok tehát még maradnak és újabb intézkedések is jönnek: júniusban indul a kötelező akciózás, júliusban pedig az online árfigyelő rendszer. Mindemellett nagyon szigorúan figyeli a fogyasztóvédelem az árstopos termékeket, trükközni pedig nem éri meg, mert aki kiskapukat keres, bírságot talál azok helyén. Ezek az intézkedések lejjebb viszik az élelmiszerárakat és ezzel együtt az inflációt is.

Az elmúlt évek válságai nem rengették meg a munkaerőpiacot, pedig sokan erre számítottak. Mit tud tenni a kormány, hogy ez így is maradjon?

– Ha valaki dolgozni akar Magyarországon, annak van munkája. A kihívást ma már inkább az jelenti, hogy a munkahelyek bővülésének a számát – ami nagymértékben összefügg az ipari kapacitások bővítésével – a munkaerő le tudja-e követni. Magyarország kis ország, így az elsődleges erőforrásai a magyar dolgos kezek és a tudás, számos iparágban dolgoznak kiemelkedő szakemberek az ország sikerén. Sok intézkedés segíti, hogy a munkahelyek megmaradjanak és újabbakkal bővüljenek. Például a Baross Gábor újraiparosítási program, ami az ország történetének egyik legnagyobb gazdaságélénkítő programja, de a gyármentő program, az energiaintenzív vállalkozások támogatása, a cégek energetikai korszerűsítéseinek támogatása is megvalósul, ahogy ágazati programok, mint a turisztikai akcióterv is.

A gazdaság stabil alapokon áll, az építkezés folyamatos; Brüsszel is négyszázalékos gazdasági növekedéssel számol jövőre, miközben a baloldal mindig államcsődöt vizionál.

Van egy szereplő, akit a korábbi Covid-járvány, a háború és az infláció mindenkinél rosszabbul érintett, legalábbis a kommunikációjuk ezt sugallja. Ez pedig a fővárosi önkormányzat. Hogyan látja Budapest helyzetét?

– Keserű szájízzel nézem, ami történik. Egy várost vezetni felelősségteljes munka. A Tarlós-ciklusokban városépítésről, városfejlesztésről, és nem városleépítésről és pótcselekvésekről szólt a munka. Az, hogy kinek az érdekeit szolgálja a város megtakarításainak felélése és a csődbe juttatása, azt nem tudom. Két fél ebben biztos nem érdekelt: a kormány és a budapestiek. Karácsony Gergely már gyakorlatilag csődbe vitte a fővárost, hatalmas hiteleket vett fel és saját alkalmatlansága miatt állandóan a kormányt hibáztatja.

– A baloldal egyik bevallott célja volt 2019-ben, hogy a fővárosban és az önkormányzatoknál megszerzett pozíciókat a kormány elleni harchoz használja fel és hídfőállásokat építsen ki. Hogy látja, bejött ez a terv?

Aki hídfőállásokat épít, az háborúra készül, ami rossz irány. A fővárosi vezetés egy olyan kormánnyal próbál háborúzni, amelyik fejlesztette és fejleszti a várost, adott és nem elvett tőle. Pár napja adta át a felújított M3-as metrót a kormány jelentős támogatásával a főpolgármester, ez nem egy ártó szándékú kormányzati cselekedet volt, ahogy az sem az, hogy Budapest az egyedüli város, amely a közösségi közlekedés finanszírozására támogatást kap. Ezek egyébként még Tarlós István főpolgármesterségéhez kötődnek, ő szerezte meg hozzá az állami forrásokat, teremtette meg a lehetőséget, készítette elő a beruházásokat, a kormány pedig a városvezetéstől függetlenül biztosítja ezeket. Nincs ki ellen háborúzni. A budapestiek az érdekeik képviseletét várják el, sajnálatos dolog, hogy ezt nem sikerül teljesítenie Karácsony Gergelynek, de bizonyára nincs könnyű helyzetben az, akinek Gyurcsány Ferenc a főnöke.

Borítókép: Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő (Fotó: Havran Zoltán)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.