Bosch élményközpont: a negyedik ipari forradalom vívmányai

Átadták a világon a második CU.BE innovációs élményközpontot Budapesten. Az eseményen jelen lévő Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter szerint a Bosch jelenléte is igazolja, hogy nemcsak gyártó, összeszerelő kapacitásokért, hanem szürkeállományért, innovatív képességekért vannak itt a nagyvállalatok.

Magyar Nemzet
2023. 06. 28. 14:40
NAGY Márton; ÁCS István
Átadták a Bosch Rexroth innovációs élményközpontját Fotó: Kovács Tamás
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Köszönettel tartozunk a Boschnak, hogy utat mutat a magyar vállalatoknak. Bízunk abban, hogy ez az együttműködés a jövőben is folytatódik, mi azon leszünk, hogy még több innováció legyen Magyarországon” – jelentette ki Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter a CU.BE (CUstomer BEnefits) innovációs élményközpont átadásán, a Bosch fővárosi telephelyén. 

A magyar ipar növekedése erősen high-tech-orientált: gyártásban 132 országból az ötödik helyen állunk, a Nemzetközi Valutaalap (IMF) szerint 70 százalék körüli aránnyal szinte minden fejlett országot megelőzünk. Ezenkívül a világ 14. legkomplexebb exportjával rendelkezünk, és EU-s összehasonlításban is kiemelten magas a kivitelen belül a high-tech aránya. Míg Magyarország 2019-ben meghaladta a 77 százalékot ebben a mutatóban, addig Németországban ez a szám 73,9 százalék volt. 

 

A tárcavezető kiemelte: Magyarország előkelő helyen áll a befektetési célpontok között, ami annak is köszönhető, hogy jól képzett, tudásalapú munkaerő áll rendelkezésre a gyártásfejlesztéshez. 

 

Nagy Márton hangsúlyozta, a magyar gazdaság technológia- és tudástranszfere is figyelemre méltó, szerinte a Bosch is azért van itt, mert nagyon magas a műszaki képzés színvonala nálunk.

A külföldi működőtőke-beáramlás (FDI) jelentőségét is kiemelte, idén mintegy 4000 milliárd forint értékű beruházás jön hazánkba, ami 2021-hez képest kétszeres, 2010-hez viszonyítva pedig hétszeres növekedés, ráadásul az unión belül Magyarország ezen a téren a második legvonzóbb befektetési helyszínnek számít. Ugyanakkor hangsúlyozta, hogy a magyar hozzáadott értéknek ezen beruházások mentén erősödniük kell, azaz a magyar beszállítóknak egyre nagyobb szerepet kell kapniuk a befektetésekben.

A világon másodiknak számító CU.BE digitális élményközpont egy olyan innovatív tér, ahol a hajtás- és vezérléstechnika vezető nemzetközi szállítója, a Bosch az ipari digitalizáció legújabb eszközeivel mutatja meg, mire képes a modern gyártástechnológia, beleértve a negyedik ipari forradalom vívmányait.

A Boschnál a jövő technológiáját fejlesztik, ahhoz azonban, hogy újabb és újabb eredményeket érjenek el, egyre inkább szükség van az együttműködésre. Ezért olyan ökosztisztémát építenek, amelyben ipari partnereikkel, az egyetemekkel és a kutatóközpontokkal közösen dolgozhatnak azon, hogy a jövő technológiái minél hamarabb beépüljenek a mindennapjainkba – közölte Szászi István, a Bosch csoport magyarországi és az Adria régió vezetője. Ebben segít a most átadott innovációs élményközpont.

Ács István, a Bosch Rexroth Kft. ügyvezető igazgatója szerint egyáltalán nem megszokott, hogy egy ipari berendezések gyártására specializálódott cég egy ilyen élményközpontot létesítsen. Hangsúlyozta, ez egy nyitott, inspiráló tér, amelyben olyan innovatív megoldásokon dolgoznak, amelyek jobb hellyé teszik a világot.

Borítókép: Nagy Márton miniszter és Ács István, a Bosch Rexroth Kft. ügyvezető igazgatója az élményközpont átadásán (Fotó: MTI/Kovács Tamás)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.