Fontos változás jön júliustól a turisztikai adatszolgáltatásban

Elfogadta a kormány a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) javaslatát, így a vendéglátóüzletek és jeggyel látogatható turisztikai attrakciók adatszolgáltatási kötelezettsége szakaszosan indul el a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ (NTAK) felé – tájékoztatta az MTI-t az MTÜ.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2023. 06. 27. 6:29
null
Budapest, 2023. május 7. Városnézésre érkezett turisták és budapestiek sétálnak, beszélgetnek a fõváros V. kerületében, a díszburkolatú Szent István téren, a Szent István-bazilika épülete elõtt. Háttérben vendéglátóhelyek esti kivilágításban. MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba *************************** Kedves Felhasználó! Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemû különösen szerzõi jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi igényért a fotó szerzõje/jogutódja közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelõssége e körben kizárt. Fotó: Jászai Csaba
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A turisztikai térségek fejlesztésének állami feladatairól szóló 2016. évi CLVI. törvény veszélyhelyzet ideje alatti eltérő szabályairól szóló 255/2023. (VI. 26.) kormányrendelet értelmében a százmillió forint nettó árbevétel fölött teljesítő vendéglátóüzletek és turisztikai attrakciók számára lesz kötelező az NTAK-adatszolgáltatás 2023. július 1-jétől, a 12 millió forint nettó árbevételt el nem érő szolgáltatók pedig mentesülnek a kötelezettség alól.

Július 1-jétől az NTAK-ba kizárólag azok a törvényben jelzett vendéglátóüzletek és turisztikai attrakciók üzemeltetői kötelesek a forgalmi statisztikai adatok továbbítására, amelyek vendéglátásból, illetve jegyeladásból származó 2022. évi nettó árbevétele meghaladta a százmillió forintot. 

Fontos, hogy az árbevétel megállapításakor az azonos szolgáltatóhoz tartozó üzletek bevételeit nem kell egybeszámítani. A kötelezettségnek a turisztikai vállalkozások saját, NTAK-adatszolgáltatásra hitelesített vendéglátó vagy jegykezelő szoftverükön keresztül tehetnek eleget.

Ezek a vállalkozások többségükben ma is használnak az értékesítéshez vendéglátó vagy jegykezelő szoftvereket. Számukra tehát a július 1-jén induló kötelező adatszolgáltatás nem jelent változást a napi üzletmenetben. Az NTAK adatszolgáltatási folyamat automatikusan zajlik, így a szolgáltatók számára nem okoz többletmunkát. A halasztásnak köszönhetően több tízezer turisztikai vállalkozás számára további fél év áll rendelkezésre a megfelelő felkészülésre. A szakaszos bevezetés korábban a szálláshelyek esetében is eredményesnek bizonyult

– mondta Suhajda-Molnár Anikó, az MTÜ turizmusstratégiai megvalósításért felelős vezérigazgató-helyettese.

A rendelet értelmében 

a 12 millió forintot elérő, viszont a százmillió forintot meg nem haladó 2022. évi nettó árbevétellel rendelkező vendéglátóüzletek és turisztikai attrakciók üzemeltetői az eredetinél későbbi időpontban, 2024. január 1-jétől lesznek kötelesek az NTAK-adatszolgáltatásra. 

Azoknak a vendéglátóüzleteknek és turisztikai attrakcióknak, amelyeknek vendéglátásból, illetve jegyeladásból származó nettó árbevételük 2022-ben nem érte el a 12 millió forintot, nem kell adatot szolgáltatniuk az NTAK-ba a rendelet szerint.

Nem módosulnak viszont az NTAK-regisztrációra vonatkozó szabályok, így továbbra is

minden vendéglátóüzlet és turisztikai attrakció számára kötelező a regisztráció

– emlékeztettek. Az MTÜ adatai szerint eddig már több mint 25 ezer adatszolgáltató regisztrált az NTAK-ba.

Borítókép: illusztráció (Fotó: MTVA/Jászai Csaba)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.