Nagy István: Szeptember 15-e után is tiltani kellene az ukrán gabona behozatalát

Az Ukrajnából a szomszédos országokba irányuló egyes mezőgazdasági termékek behozatali tilalmának szeptember 15-ig tartó hatályát meg kellene hosszabbítani – jelentette ki Nagy István agrárminiszter csütörtökön Varsóban lengyel hivatali kollégájával, Robert Telusszal közös sajtóértekezleten.

MAGYAR NEMZET
Forrás: MTI2023. 06. 22. 15:54
NAGY István
Bugyi, 2023. június 9. Nagy István agrárminiszter beszédet mond a Hunland Csoport új kocatelepének ünnepélyes átadásán a Pest vármegyei Bugyi nagyközségben 2023. június 9-én. MTI/Illyés Tibor Fotó: Illyés Tibor
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kétoldalú megbeszéléseket követő sajtótájékoztatón Nagy István méltatta az öt uniós tagállam − Lengyelország és Magyarország mellett Bulgária, Románia és Szlovákia − közös fellépését az ukrán gabonaügyben.

A közös akaratérvényesítésnek köszönhetően ma már nem nemzeti, hanem európai uniós intézkedések hatására tudjuk védeni határainkat és a gazdáinkat − emelte ki.

Mindez azonban ideiglenes helyzet, amely jelenleg szeptember 15-ig van érvényben − tette hozzá.

Robert Telus miniszterrel abban egyeztek meg, hogy ez a határidő túl rövid, hiszen például a kukorica betakarítása akkor még sok esetben tart, ezért mindenképpen hosszabbítást szeretnének elérni − mondta Nagy István. Közölte továbbá: lengyel kollégájától arra kért mandátumot, hogy a török féllel új gabonakiviteli tengeri útvonalak megnyitásáról tárgyalhasson a meglévő három fekete-tengeri kikötő mellett.

Úgy látta, a jelenlegi szolidaritási útvonalak nem teljesítik szerepüket, mivel a termékek az Ukrajnával szomszédos országokban maradnak. Korábban 40-50 tonna gabona maradt nálunk, most 2,5 millió tonnáról van szó − érvelt az agrárminiszter.

Mint elmondta, a cél az, hogy bővüljön a hagyományos tengeri szállítási útvonal, amelyen most az ukrán termékeknek csak a 12 százaléka megy ki. Ezzel csökkenne a nyomás a szárazföldi útvonalon, és csökkenne az EU belső piacaira nehezedő nyomás is.

Fontosnak nevezte az öt uniós tagállam együttműködésének fenntartását és bővítését.

Elkötelezettek vagyunk további együttműködésben […], hogy közös európai megoldást találjunk e probléma kezelésére, ez fontos humanitárius, valamint szolidaritási cél

− hangsúlyozta.

Robert Telus fontosnak ítélte a fekete-tengeri út bővítésére irányuló magyar kezdeményezést, amelyet − mint mondta − Varsó támogatni fog. Egyúttal aláhúzta a szárazföldi szállítási útvonalak fejlesztésének szükségességét.

Telus elismerően beszélt a magyar fél érdemeiről a gabonaügyben létrejött öt tagállami koalíció létrehozásában. E szövetség fellépése nélkül az Európai Bizottság (EB) egyáltalán nem látná a problémát − jegyezte meg.

A lengyel miniszter is hangsúlyozta, hogy fontos e szövetség fenntartása.

Együtt küzdhetünk meg nemcsak az országainknak fontos ügyekért, hanem igazából Európa jövőjéért is

− jelentette ki.

Mint magyarázta, az ukrajnai háború befejezése után folytatódhat majd Ukrajna európai uniós integrációs folyamata, és ezzel együtt újból előjön az ukrán termékek ügye.

− Ha ma nem kényszerítjük rá az EB-t, hogy ennek kezelésére valódi eszközöket dolgozzon ki, a probléma visszaüt − fogalmazott.

Hozzátette: magyar kollégájával megállapodtak abban, hogy közös találkozót szerveznek Mikola Szolszkij ukrán agrárpolitikai és élelmiszeripari miniszterrel annak érdekében, hogy közös megoldásokat keressenek a gabonaimport problémájának megoldására.

Borítókép: Nagy István agrárminiszter (Fotó: MTI/ Illyés Tibor)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.