Varga Mihály a Reutersnek: Decemberre hét-nyolc százalékra mérséklődik az infláció

A pénzügyminiszter elmondta, a kormány januártól módosítja a jegybanktörvényt.

Magyar Nemzet
Forrás: Reuters2023. 07. 21. 8:09
BELGIUM - ECONOMIC AND FINANCIAL AFFAIRS COUNCIL
Belgium, Brussels, 2023/03/14. Hungary s finance minister Mihaly Varga during an economic and financial affairs (ECOFIN) meeting at the European Council headquarters. Photograph by Valeria Mongelli / Hans Lucas. Belgique, Bruxelles, 2023/03/14. Le ministre des finances de l Hongrie Mihaly Varga ors d une runion des affaires conomiques et financires (ECOFIN) au sige du Conseil europen. Photographie de Valeria Mongelli / Hans Lucas. (Photo by Valeria Mongelli / Hans Lucas / Hans Lucas via AFP) Fotó: Hans Lucas via AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Magyarország éves inflációja decemberre hét-nyolc százalékra mérséklődik a júniusi húsz százalékról, ami segíti a gazdaság fellendülését – mondta Varga Mihály pénzügyminiszter a Reutersnek, hozzátéve, egyelőre nincs szükség további intézkedésekre a költségvetési hiány visszafogása érdekében.

A pénzügyminiszter az interjúban elmondta, hogy az infláció visszaszorítása is kulcsfontosságú a hiány megfékezésében, aminek következtében az energiatámogatások, a nyugdíj- és az adósságszolgálati költségek megugrottak.

„Decemberre biztosan, de ha szerencsénk van, már novemberben tíz százalék alatt lesz az infláció. Azt tudom mondani, hogy decemberre hét-nyolc százalék körül lesz az infláció”

– mondta Varga Mihály, majd hozzáfűzte, hogy a kormány idén másfél százalékos gazdaságnövekedésre számít, jövőre viszont négy százalékra. Elemzők arra figyelmeztettek, hogy a csúszó fogyasztás csökkenti az adóbevételeket, és a hiány túllépheti a tervezett célt, hacsak a kormány nem tesz további óvintézkedéseket a kiadások visszafogására. Varga Mihály szerint még korai lenne lépéseket tenni a kiadások terén. 

„Egyelőre nem látok okot az intézkedésekre. Szeptemberben lesz egy felülvizsgálat, és ha kell, a kormány intézkedik. A 3,9 százalékos hiánycélt érintetlenül szeretném hagyni” – mondta a miniszter, hozzátéve, hogy a kormány kitart a 2024-re kitűzött 2,9 százalékos hiánycél mellett.

Optimista vagyok abban, hogy ebben a régióban van elég potenciál ahhoz, hogy ha le tudja küzdeni az energiahelyzetet és az inflációt, akkor a kelet-közép-európai országok ismét a leggyorsabban növekvő gazdaságok lehetnek az Európai Unióban

– hangsúlyozta a pénzügyminiszter.

Varga Mihály közölte, hogy 

a kormány 2024 januárjától módosítja a jegybanktörvényt, hogy ne kelljen a bank veszteségeit a költségvetésből fedeznie. A tervezett változtatásokról a kormány hamarosan tárgyal az Európai Központi Bankkal.

Varga Mihály szerint a stabil forint kulcsfontosságú ahhoz, hogy a gazdasági szereplők előre tervezhessenek.

A forint 379-ig erősödött az euróval szemben az októberi 430-as mélypontról, amit a magas árfolyamok támogatnak. A jegybank július 25-én kamatülést tart, ahol várhatóan ismét 100 bázisponttal, 15 százalékra csökkenti az egynapos betéti kamatot.

Borítókép: Varga Mihály 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.