Atomipari együttműködés hazánk és Szlovákia között

Szijjártó Péter: Az együttműködés fő célja a részvétel összehangolása a nukleáris fejlesztésekben.

2023. 09. 27. 14:59
atomerőmű Fotó: Shutterstock
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Atomipari együttműködési megállapodás jön létre Magyarország és Szlovákia között, amelynek fő célja a részvétel összehangolása a nukleáris fejlesztésekben, hogy minél előbb alkalmazásra kerülhessenek a legújabb technológiák – közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerdán Pozsonyban.

A minisztérium közleménye szerint a tárcavezető a szlovák gazdasági miniszterrel, Peter Dovhunnal írja alá a szóban forgó megállapodást, amelynek értelmében a két ország összehangolja részvételét a nukleáris fejlesztésekben.

Ez segít majd minket abban, hogy ezeket az új technológiákat minél előbb nemzeti energiamixünkben alkalmazhassuk

– emelte ki Szijjártó Péter.

Leszögezte, hogy az európai energiaellátási válságra a legjobb megoldást a nukleáris kapacitások növelése jelenti, mivel az atomerőművek olcsón és biztonságosan tudnak nagy mennyiségű elektromos áramot előállítani.

Ráadásul – mint rámutatott – a nukleáris energia kifejezetten környezetbarátnak minősíthető, amit az is jól mutat, hogy a paksi bővítés nyomán évi 17 millió tonnányi szén-dioxid kibocsátása lesz kiváltható.

Szijjártó Péter ugyanakkor arra figyelmeztetett, hogy az atomenergiával szemben még mindig nagyon komoly támadásokvannak Európában.

Még mindig komoly ideológiai és politikai alapú törekvések vannak arra, hogy a nukleáris energiát hátrányos helyzetbe hozzák, és elvegyék a nukleáris energia használatának lehetőségét azoktól az országoktól, amelyek egyébként a nemzeti energiamixükben jelentős mértékben támaszkodnak az atomenergiára – hangsúlyozta, hozzátéve:  – Így van ez Magyarország és Szlovákia esetében is. Mind Magyarország, mind pedig Szlovákia esetében a nukleáris energia nagy szerepet játszik az energiaellátás biztonságában. A nukleáris energia feladása a nemzeti érdekeinkkel ellentétes volna. 

A miniszter elmondta, mindeközben rendkívüli technológiai fejlesztések zajlanak az iparágban.

Érdekünk, hogy mi is ott legyünk ezeknél a fejlesztéseknél, érdekünk, hogy lássuk, milyen folyamatok zajlanak, és érdekünk, hogy az új generációs nukleáris megoldásokat majd a jövőben tudjuk használni az energiaellátásunk biztonsága érdekében – közölte.

– A nukleáris energia megoldást jelent az európai energiaválságra, s jó hír, hogy most a szomszédainkkal ebbéli törekvéseinket össze tudjuk hangolni – összegzett a miniszter.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Shutterstock)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.