A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
0

Ez a magyar termék külföldön is annyira kapós, hogy csak a legszerencsésebbeknek jut belőle

A magyar prémium minőségű őrölt fűszerpaprika külföldön is keresett termék. Magyarország őrölt fűszerpaprikájának külkereskedelmi egyenlege pozitív: míg elsősorban alacsonyabb értékű tömegterméket importálunk, addig a kivitel meghatározó része magas hozzáadott értékű, prémium termék – derül ki a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) szerdán nyilvánosságra hozott körképéből.

Forrás: MTI2023. 09. 20. 11:51
Budapest, 2023. augusztus 24. Magyar termékek logója Budapesten, az Aldi Orczy úti üzletében, ahol sajtótájékoztatót tartottak a magyar alapanyagú termékek értékesítésérõl 2023. augusztus 24-én. Az üzletlánc teljes friss hús kínálatát, 65 alapvetõ tejterméket és a tojást kizárólag magyar forrásból szerzi be. 2022-ben 50 milliárd forinttal többet fizettek a magyar beszállítóknak, mint egy évvel korábban, ez 40 százalékos növekedést jelent. MTI/Lakatos Péter Fotó: Lakatos Péter
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ezért is lehet komoly szerepe az eredetvédelemmel és saját arculattal rendelkező termékek a tömegtermékektől való megkülönböztetésének. A Kalocsai és a Szegedi fűszerpaprika őrlemény európai uniós eredetvédelemmel rendelkezik, ám ezek marketingje tovább erősítendő külföldön – írták az MTI-nek küldött közleményben.
Bár a fűszerpaprika őrlemény külkereskedelmi egyenlege értékben még többletet mutat, mennyiségét tekintve kétszer annyi a fűszerpaprika-behozatal, mint a kivitel – jegyezték meg.

A fűszerpaprika-termesztés Bács-Kiskun és Csongrád-Csanád vármegyékbe, a szegedi és a kalocsai termelőkörzetekbe koncentrálódik.

 A termőterület azonban öt év alatt szinte megfeleződött, a 2018-as 1739 hektárról évről évre csökkent, 2023-ban az ezer hektárt sem éri el (950 hektár).

Az okok között a NAK kiemelte, hogy a gazdaságosnak tekinthető hektáronkénti húsz-harminc tonnához képest az átlagos hozam nyolc-kilenc tonna körül mozgott az utóbbi években. Azaz a nem intenzív termesztést folytató termelő számára nem gazdaságos a termelés, és sok kisebb termelő felhagyott a termesztéssel. Az ágazatban piaci letisztulás, átrendeződés megy végbe – állapította meg az elemzés.

A fűszerpaprika termelési költsége az elmúlt évtizedben mintegy megkétszereződött, a teljes költség akár az ötmillió forintot is elérheti hektáronként. A ráfordítások csaknem felét a betakarítás teszi ki. Alapvetően az intenzív – akár nagyüzemi, akár kiskerti, kisüzemi – termesztés tekinthető kifizetődőnek. A klímaváltozásból fakadó jelenségek, mint a nappali és az éjszakai hőmérséklet közötti hirtelen és nagy változás, illetve a napégést okozó UV-sugárzás, számottevően befolyásolják a hozamot. 

Az egyre jellemzőbbé váló monszunszerű csapadék is jelentős károkat okoz.

Bár a klímaváltozás, a növekvő termelési költségek kihívást jelentenek, a hatékonyabb technológiai megoldások, nagyobb szervezettség, erősebb marketing révén erősödhet az ágazat – vetette fel a kamara elemzése.

Ajánlásképpen pedig azt fogalmazta meg, hogy prémium termékek alapanyag-előállítása során indokolt lehet a hideghajtatás felé elmozdulás. A termelői integráció pedig – amire több jó példa is van az ágazatban – előrelépést jelent mind technológiában, mind hatékonyságban, mind versenyképességben –mutatott rá a NAK.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: MTI/Lakatos Péter)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.