Nagy István arra hívta fel a figyelmet, hogy egyre többen vannak, akik az importáru helyett megvárják a magyar gyümölcsök érési szezonját és a belföldi termelők termékeit választják. A „mindent akarunk mindenkor” életérzés és fogyasztói szokás rendkívüli módon terheli az ökoszisztémát.
A zöldségek és gyümölcsök évszaktól független igénylése, sok ezer kilométerről szállítása kockázatokat hordoz magában a klímaváltozás előidézésében. Ráadásul a nem teljes érettségben szüretelés csökkenti a gyümölcs élvezeti értékét, a hosszabb szállítási útvonal pedig jelentősen növeli az árat.
Nem beszélve az EU-n kívüli termelési, növényvédelmi szabályok nyomon követhetőségének ellenőrzéséről és az annak hiányában fellépő kockázati tényezőkről. Aki tudatos vásárló akar lenni, fogyasszon és vásároljon hazai, szezonális termelésű gyümölcsöket, mert azok a termőföldtől az asztalig ellenőrzött és biztonságos termékek – írták.