Már két hónap telt el azóta, hogy a Gazdaságfejlesztési Minisztérium és a Gazdasági Versenyhivatal szakmai együttműködésének eredményeként elindult az árfigyelő rendszer. Az online platform 62 élelmiszer-termékcsoport esetében teszi lehetővé a fogyasztói árak átlátható összehasonlítását, amely az augusztus végén élesített újabb felhasználóbarát funkcióknak köszönhetően továbbá fokozhatja a piaci versenyt a hazai kiskereskedelmi szektorban. Ez is hozzájárul az infláció letöréséhez és a családok megvédéséhez – ismertette a tárca.
A minisztérium közleménye kiemelte: az árfigyelő hatékonyságát jól bizonyítja, hogy indulása óta a 62 termékkategóriából 55-ben átlagosan hét százalékkal csökkentek az átlagárak. Ennek július óta 0,6 százalékpontos inflációcsökkentő és mintegy 1,9 százalékpontos élelmiszerinfláció csökkentő hatása lehetett a statisztikai hivatal inflációs fogyasztói kosarának súlyait figyelembe véve.
A platform indulása óta a tojás ára csaknem harminc, a spagetti ára több mint 22, a lisztek és zöldségek átlagára 16 százalékot meghaladó mértékben csökkent. A zöldpaprika és a fokhagyma ára mintegy 25-30 százalékkal, míg a fejes káposztáé, kelkáposztáé, étkezési burgonyáé és paradicsomé majdnem húsz százalékkal kerül kevesebbe, mint július elején. A kenyér és a tejtermékek átlagosan több mint nyolc százalékkal, a margarinok pedig mintegy 13 százalékkal lettek olcsóbbak az árverseny hatására. A húsok közül legnagyobb mértékben a pulykamellfilé ára csökkent, átlagosan 16 százalékkal, de a csirkeszárny is hét százalékkal olcsóbb, mint a rendszer indulásakor volt.