Nem engedik, hogy trükközzenek a multik

Az árfigyelő tapasztalatairól egyeztetett a kormányszóvivő és a versenyhivatal elnöke.

Magyar Nemzet
2023. 09. 01. 15:51
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Rigó Csaba Balázs és Szentkirályi Alexandra áttekintette az online árfigyelő eddigi tapasztalatait. A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) elnöke és a kormányszóvivő megállapította, hogy a program népszerűsége töretlen, működtetése egyértelműen versenyélénkítő, a kereskedelmi láncok között öldöklő napi árversenyt generál. Mindez a kötelező kormányzati akciókkal együtt jelentősen hozzájárul az infláció fokozatos csökkentéséhez.

Rigó Csaba Balázs ismertette a szerdától elérhető bevásárlólista-funkció működését, amit máris sokan használnak. Mint mondta: a többfunkciós, szabadon összeállítható, megosztható bevásárlólista tovább fokozza a piaci versenyt, így várhatóan folytatódik az élelmiszerárak csökkenése, ami tovább apasztja az infláció mértékét.

Szentkirályi Alexandra és Rigó Csaba Balázs. A multik trükközésének is gátat szab a versenyhatóság
Fotó: GVH

Szentkirályi Alexandra kiemelte: az árfigyelő hatékony eszköz, hogy a családok, nyugdíjasok járjanak jól, és ne az élelmiszerláncok. A hatékonyságot bizonyítja, hogy indulása óta 62 termékkategóriából 55-ben átlagosan hét százalékkal csökkentek az átlagárak. A bevásárlólista-funkció további lehetőséget kínál a spórolásra a családoknak.

A GVH elnöke – reagálva friss sajtóhírekre – rámutatott, hogy az online árfigyelő rendszerbe adatokat szolgáltató kiskereskedők egy része nem egységes, hanem boltonként eltérő árazást alkalmaz. 

Van olyan boltlánc, amelyik csak egy-két üzletében csökkenti egyes élelmiszereknek az árát, hogy az árfigyelő rendszerben a legolcsóbb legyen. Rigó Csaba Balázs felhívta a figyelmet arra, hogy az árfigyelőt létrehozó munkacsoport dolgozik azon, hogy ez a gyakorlat semmilyen módon ne vezethesse félre a fogyasztókat.

Rigó Csaba Balázs és Szentkirályi Alexandra leszögezte: megakadályozzák, hogy egyes multik trükközzenek, nyerészkedjenek az árfigyelővel. Közös cél, hogy a rendszer használatával a vásárlók pénzt és időt spórolhassanak meg, illetve az árfigyelő a lehető legnagyobb mértékben járuljon hozzá az árak csökkentéséhez, ezáltal az élelmiszer-infláció letöréséhez – olvasható a versenyhivatal közleményében. 

 

Borítókép: Eredményes az árfigyelő rendszer működése (Fotó: Világgazdaság)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.