Következő mérkőzések
Szlovákia
15:002024. június 21.
Ukrajna
Lengyelország
18:002024. június 21.
Ausztria

Seregszemlét tartanak a termelők Budapesten

Vasárnapig tart a 81. Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállítás és Vásár .

2023. 10. 20. 14:01
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– A magyar agrárium a XXI. század nagy nyertese lehet, a fejlesztési forrásoknak köszönhetően néhány éven belül visszatérhet Európa élvonalába – mondta az agrárminiszter a budapesti Hungexpo Kongresszusi és Kiállítási Központban, a 81. Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállítás és Vásár (OMÉK) pénteki megnyitóján. Nagy István szerint Magyarország nagy lehetősége, hogy élelmiszerből a saját szükségletének legalább a kétszeresét képes megtermelni, ám ehhez szüksége van új értékesítési lehetőségekre, külföldi piacokra. – A kiváló minőségű alapanyagot ugyanakkor belföldön kell feldolgozni, hogy az abból származó nyereség ne máshová kerüljön. A kormány ezért döntött úgy, hogy az uniós vidékfejlesztési forrásokat a költségvetés keretéből kiegészíti, megháromszorozva a termelőket segítő támogatások összegét – emelte ki a távirati iroda tudósítása szerint. Cél, hogy 2030-ra az agrárium termelékenysége a másfélszeresére, a hozzáadott érték a kétszeresére nőjön, a kivitel pedig ötvenszázalékos növekedéssel 15 milliárd euróra emelkedjen.

CZERVÁN György; GYÕRFFY Balázs; NAGY István
Nagy István agrárminiszter (k) az Országgyűlés mezőgazdasági bizottságának kihelyezett ülésén, mellette Czerván György (b) és Győrffy Balázs (j), a bizottság fideszes alelnökei a 81. Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállításon a Hungexpón 2023. október 20-án. Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

A miniszter az idei OMÉK díszvendégeit, Szerbia küldöttségét köszöntve kiemelte, hogy a szomszédos országgal kialakított együttműködésekben nagy lehetőségek rejlenek. Szerbia mezőgazdasági, erdészeti és vízgazdálkodási minisztere fontos bemutatkozási lehetőségnek nevezte az OMÉK-ot. Jelena Tanaszkovics üdvözölte a magas szintű együttműködést és az agrártermékek külkereskedelmének fellendülését. Ennek értéke 2018 és 2022 között 159 millió euróról 345 millió euróra nőtt, és a kapcsolatok fejlődése biztosíthatná a forgalom további jelentős emelkedését is. A két ország kihívásai ugyanazok, de a szorosabb együttműködés lehetővé tenné, hogy Szerbia és Magyarország a nehézségeken túl az eredményeken is osztozhasson – mondta a szerb agrártárca vezetője.

Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) elnöke biztos benne, hogy a magyar–szerb agrárkapcsolatok jelentős fejlődés előtt állnak. Beszédében kiemelte: mint minden más országnak, a két szomszédos államnak is alapvető nemzeti érdeke a fenntartható termelés, a versenyképes mezőgazdaság, a biztonságos élelmiszer-ellátás, valamint az ehhez szükséges eszközök hatékony alkalmazása. Úgy vélte, ezek bemutatására az OMÉK éppúgy kiváló alkalom, mint a kihívások megvitatására vagy a fiatalok figyelmének felkeltésére, amely nélkülözhetetlen a szakember-utánpótláshoz. Az agrárkamara vezetője üdvözölte, hogy a magyar élelmiszeripar egyre jobban alkalmazkodik a fogyasztói igényekhez, és nemcsak pénzbeli, hanem társadalmi támogatottságra is számíthat. 

A fogyasztói tudatosság, a helyben termett élelmiszerek iránti kereslet nagy segítség a termelőknek, akárcsak az online értékesítés, a NAK ezért internetes árukereső szolgáltatást hoz létre. Az oldal hamarosan elérhetővé válik, a fogyasztók ezen keresztül termékek, termelők, piacok és más vásárlási lehetőségek között böngészhetnek majd.

A szervezők képviseletében az Agrármarketing Centrum (AMC) ügyvezetője köszöntötte a megnyitó vendégeit. Ondré Péter arról beszélt, hogy a termőföld a XXI. században az emberiség egyik legfontosabb erőforrása, művelése nem csupán munka: benne van az előző évszázadok tapasztalata, a kitartás és a szaktudás. A vasárnapig tartó OMÉK megmutatja, hogy a magyar föld és az élelmiszer-termeléshez szükséges eszközök jó kezekben vannak, a kiállítók azért dolgoznak, hogy az ellátás biztonságos legyen a jövőben is – tette hozzá.

Ondré Péter közölte, hogy az idei OMÉK-on 150 nemzetközi kereskedő vesz részt 22 országból, a szervezők tárgyalási lehetőséget biztosítanak velük a magyar résztvevők számára. A rendezvény idén is megőrizte a megszokott közösségi jellegét, újra megtartja a hagyományos programjait, de az exportfejlesztési fórummal kiegészülve immár nemzetgazdasági jelentősége is van – emelte ki az AMC vezetője.

 

Borítókép: Megnyílt a 81. Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállítás és Vásár (Fotó: Szabad Föld/Németh András Péter)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.