Hazánk támogatja a fegyelmezettebb költségvetési politikát

A spanyol elnökség olyan uniós tervezetet készített elő, amely az Európai Bizottság befolyását csökkenti, a tagállamokét pedig növeli a gazdasági kormányzásban.

2023. 11. 06. 16:45
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– A magyar kormány elkötelezett a költségvetési hiány és az államadósság csökkentése mellett, és támogatjuk azokat a törekvéseket, amelyek uniós szinten is fegyelmezettebb gazdálkodást céloznak – jelentette ki Varga Mihály, miután videómegbeszélést folytatott Nadia Calvino spanyol gazdasági miniszterrel az uniós gazdasági kormányzás reformjáról. A pénzügyminiszter hangsúlyozta: a spanyol uniós soros elnökség a magyar érdekeknek megfelelően módosította a gazdasági kormányzásra vonatkozó szabályozás tervezetét, amelyet így előzetesen Magyarország is támogat.

– A járvány és a háborús válság hatására Európa-szerte jelentősen megemelkedtek a költségvetési hiányok és adósságszintek, amelyeknek csökkentése érdekében az uniós szabályozás reformjára van szükség – emlékeztetett Varga Mihály. Mint mondta: „a tárgyalások során magyar részről egyetértettünk az egyensúlyi mutatók javításával, azonban következetesen elutasítottuk az Európai Bizottság túlzott jogkörökkel való felruházását a tagállamok költségvetésének meghatározásában”. Hozzátette: a spanyol elnökség a folyamatok felgyorsítása érdekében jelentősen változtatott az eredeti bizottsági javaslaton, és egy tervezetet készített elő, amely az Európai Bizottság befolyását csökkenti, a tagállamokét pedig növeli a gazdasági kormányzásban. 

Az új tervezet szintén figyelembe veszi azt a Magyarország által is kért módosítást, amely szerint a védelmi többletkiadásokat vegyék figyelembe a maastrichti hiányszint értékelésekor.

Borítókép: Varga Mihály pénzügyminiszter (Fotó: Világgazdaság/Kallus György)
 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.