Jól jön a segítség a szankciók sújtotta gazdasági helyzetben

Másfél hónap alatt több mint háromezren érdeklődtek, kétezren pedig már kérelmet is beadtak az Agrár Széchenyi-kártya MAX+ igénylésére. A kedvezményes konstrukció a hazai agrárvállalkozásoknak nyújt kézzelfogható segítséget.

2023. 11. 22. 15:55
ukrán gabona, unió, piac, nagytőke, agrárminiszter
Fotó: Pixabay
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Az új Agrár Széchenyi-kártya MAX+ az agrárvállalkozások körében rendkívül nagy népszerűségnek örvend, a jelenlegi nehéz, szankciók sújtotta gazdasági helyzetben és az ennek következményeként kialakult magas kamatkörnyezetben – jelentette ki Lóga Máté gazdaságfejlesztésért és nemzeti pénzügyi szolgáltatásokért felelős államtitkár a Gazdaságfejlesztési Minisztérium közleménye szerint. Az elmúlt szűk másfél hónap alatt több mint háromezer agrárvállalkozás érdeklődött a programról és annak igénybevételi feltételeiről. Jelenleg több, mint kétezer kérelem van feldolgozás alatt a bankoknál, nagyságrendileg 63 milliárd forint értékben. Emellett háromszáz olyan agrárvállalkozás is érdeklődött már a termékről, amelyek ez idáig még nem rendelkeznek semmilyen Agrár Széchenyi-kártya termékkel, ami szintén a fokozott érdeklődésre mutat rá.

Az agrárium nemzetgazdasági jelentősége megkérdőjelezhetetlen, népességmegtartó ereje is van, a kormány kiemelten támogatja
(Fotó: Kurucz Árpád)

Az agrárium a háború és szankciók sújtotta nehéz gazdasági helyzetben különösen fontos ágazat mind nemzetgazdasági, mind pedig élelmiszer-biztonsági szempontból, de jelentős mértékben járul hozzá a magyar vidék népességmegtartó képességének megerősítéséhez és a hazai élelmiszer önellátás megteremtéséhez is. A magas kamatkörnyezetben azonban az agrárvállalkozások is nehezebben jutottak olyan forrásokhoz, amelyek beruházásaik, fejlesztéseik megvalósítását segítették volna, ezért indult el a gazdák és az agrárvállalkozások megvédése érdekében október 2-án a Gazdaságfejlesztési Minisztérium, az Agrárminisztérium és a KAVOSZ Zrt. együttműködésével az Agrár Széchenyi-kártya MAX+, amelyhez a kormány többlet kamattámogatást biztosít.

A folyószámlahitel a kiemelt állami támogatásnak köszönhetően ötszázalékos nettó kamattal, maximum százmillió forint összegben, egy, kettő vagy három évre igényelhető. A konstrukcióban a hitelszerződések megkötésére 2024. június 29-ig van lehetőség.

A kormány célja, hogy a kamattámogatott hitellel hozzájáruljon a munkahelyek megvédéséhez és az agrárvállalkozások versenyképességének növeléséhez. Az idei az inflációcsökkentés, 2024 a gazdasági helyreállítás éve. Ahhoz, hogy 2024-ben a kormány helyreállítsa a gazdasági növekedést, ahhoz a jól teljesítő, beruházó és fejlődő agrárvállalkozásokra van szükség. 

A gazdasági növekedés helyreállítását azonban jelentősen akadályozza a növekvő pozitív reálkamat, amely a magas, inflációt meghaladó jegybanki kamat miatt állt elő. A magas kamatok egyrészt visszatartják a lakosságot a fogyasztástól, másrészt visszatartják a vállalkozókat, hogy beruházzanak és fejlesszenek, mindez pedig súlyosan roncsolja a versenyképességet és a teljesítményt is. 

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Pixabay)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.