időjárás -2°C Judit 2023. december 10.
logo

Kiderült, mennyibe fog kerülni az egynapos autópályamatrica, de mondott még egy érdekeset Lázár János

Magyar Nemzet
Forrás: VG, hvg
2023.11.20. 13:12 2023.11.20. 13:29
Kiderült, mennyibe fog kerülni az egynapos autópályamatrica, de mondott még egy érdekeset Lázár János

Az éves bizottsági meghallgatáson jelentette be Lázár János építési és közlekedési miniszter, hogy mennyibe fog kerülni az egynapos autópályamatrica, amire egyébként egy uniós rendelet miatt van szükség, ugyanis előírás lett az is, hogy 2024-től a tagállamoknak biztosítaniuk kell a napi matricákat is a személyautókkal és a nehézgépkocsival közlekedőknek is – írja a Világgazdaság a Hvg.hu tudósítása alapján. 

A 24 órás autópálya-matrica tehát Magyarországon 2024. március 1-től érkezik, és 5150 forintba kerül majd.

Korábban a Magyar Nemzet is beszámolt róla, hogy a kormány bevezeti jövőre az egynapos autópálya-matricát. Akkor az Építési és Közlekedési Minisztérium arról tájékoztatott, hogy a bevezetés legkésőbbi határideje 2024. március 25., azt viszont nem lehetett tudni, hogy ez egészen pontosan mikor történik meg. 

Ezen kívül az építési és közlekedési miniszter beszámolt arról is, hogy szeretne a magyar állam nagyobb, akár száz százalékos tulajdonrészt is a GySEV-ben (Győr-Sopron-Ebenfurti Vasút Zrt.), erről is fog tárgyalni kedden az osztrák közlekedési miniszterrel.

„Az a modell nem működik tovább, hogy mi vagyunk alul balekként” – fogalmazott Lázár János. A miniszter ugyanis a múlt héten indoklás nélkül menesztette annak osztrák vezérigazgató-helyettesét, Hanna Dellemannt, erre Bécs jogi lépéseket tett.

A vasúttársaságnak egyébként két tulajdonosa van, az osztrák és a magyar állam, de az Opten céginformációs rendszer szerint a magyar államnak van többségi tulajdona.

Borítókép: Lázár János (Fotó: Kurucz Árpád)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.