Gyógyszergyártó középüzem épült Debrecenben

Az üzem csaknem 12 milliárd forintból valósult meg a Debreceni Egyetem tudományos, technológiai és innovációs parkjában.

2023. 12. 30. 16:46
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Csaknem 12 milliárd forintért épült fel a Debreceni Egyetem tudományos, technológiai és innovációs parkjában a nemzeti gyártó, kutató és oktató középüzem, amely hatékonyan járul hozzá az intézmény egészség-, táplálkozási és gyógyszeripari tevékenységének a fejlesztéséhez. Az üzem mellett itt kap helyet az egyetem gyógyszerésztudományi karának épülete is, amelynek hallgatói üzemi körülmények között sajátíthatják el szakmájukat. Így a több éve működő gyógyszerésztudományi karnak most már saját otthona is van. 

Az üzem méretéből adódóan nemcsak arra nyújt lehetőséget, hogy az oktatási cél megvalósuljon, de jelentős gyártási kapacitásával a hazai egészségipar résztvevője is lehet. A középüzemi mérettel az a rugalmasság jár, hogy nagyon gyorsan át tud állni a szükségletek által indokolt új termék gyártására is. Jelenleg szilárd gyógyszerformák, tabletták, kapszulák, granulátumok előállítására készek. Az ezekhez szükséges legmodernebb gépeken folyhat a gyártás, amelyek kezelését a hallgatók valódi üzemi környezetben sajátíthatják el, félévenként nyolc óra alatt. Az egyetem már korábban elkötelezte magát a gyógyszer- és egészségipar mellett. Stratégiai céljai között fontos szerepet kapott az innováció támogatása és az ipari partnerekkel történő együttműködés is. Ezt a célt most már közvetlenül szolgálja az ipari parkban már elkészült innovációs központ, s a később megépítendő oltóanyagyár is.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.