Lujza 2024. március 2.
logo

Így segíti a kormány a zöldenergia termelését, tárolását és felhasználását

Magyar Nemzet
2023.12.02. 14:30
Így segíti a kormány a zöldenergia termelését, tárolását és felhasználását

Díjkedvezmények is ösztönzik az ipari zöldenergia-tárolók telepítését – közölte az Energiaügyi Minisztérium (EM) szombaton. A zöldenergia a magyar gazdaság jövője, és a korszerű, tiszta technológiák alkalmazása erősíti a magyar gazdaság versenyképességét, Magyarország energiaszuverenitását – írják.

A környezetkímélő módon megtermelt energia helyi felhasználása hozzájárul a klímacélok eléréséhez, tehermentesíti az áramhálózatot – tették hozzá. A tárolási megoldások térnyerését mindezekért a kormány lakossági és vállalati támogatási programmal, az ipari energiatárolók számára biztosított kedvezményes rendszerhasználati és csatlakozási díjakkal is előmozdítja – hangsúlyozták.

A magyar családokat a januárban induló Napenergia plusz program segíti a zöldenergia termelésében, tárolásában és felhasználásában.


A 75 milliárd forintos keretösszegű kiírás modern napelemes rendszerek és energiatárolók együttes telepítéséhez nyújt állami hozzájárulást – tették hozzá, azzal együtt, hogy az elnyerhető pályázati forrás a háztartások kiadásainak mintegy kétharmadát fedezheti.

A bruttó elszámolásba kerülő családok a nappal megtermelt zöldenergiát este vagy hajnalban használhatják fel például világításra, mosógép üzemeltetésére, vízmelegítésre – írták.

A vállalkozások a 62 milliárd forintos, úgynevezett Metároló programban kaphatnak vissza nem térítendő beruházási támogatást és bevételkompenzációt energiatárolók létesítésére és legalább tízéves üzemben tartására.

A gazdasági társaságok támogatási kérelmeiket a Pályázat.gov.hu oldalon elérhető online felületen nyújthatják be jövő január 15. és február 5. között.

A beérkező pályázatokat a várható műszaki élettartam alapján három ablakban bírálják el. A nyerteseket a legkisebb költség elve, a legalacsonyabb bevételkompenzációs igény alapján választják ki – olvasható a közleményben.

Hozzáfűzték: a támogatott ipari létesítmények a tervezett ütemezés szerint legkésőbb 2026. április végéig kiépülnek.

Az új zöldenergia-tárolókkal több mint hússzorosára nő a jelenleg összesen mintegy húsz megawattos hazai kapacitás – emelték ki. 

A pályázati forráson túl díjkedvezmények is megkönnyítik a vállalatoknak a zöldenergia tárolásához szükséges fejlesztéseket: a létesítmények üzemeltetői 2026-ig mentesülnek a rendszerhasználati díj átviteli díjrészének megfizetése alól, ami kilowattóránként közel tízforintos megtakarítást jelent.

A csatlakozási díjai is megfeleződnek azoknak az ipari beruházóknak, akik új tárolójuk csatlakozási igényét a november végén indult második közzétételi eljárásban jelzik.

A díjkedvezmények akár a Metároló programban biztosított pályázati támogatással is kombinálhatók – közölte az EM.

A közlemény szerint a kormány azon dolgozik, hogy Magyarország a lakásokban, a gépkocsikban és az ipartelepeken egyaránt élen járjon a zöldenergia tárolásában. Az új technológiai korszakban azok az országok válhatnak zöldipari központtá, amelyek korszerű eszközökkel képesek saját célra megtermelni és későbbi felhasználásra eltárolni a tiszta, karbonmentes energiát. A zöldenergia további térnyerése a felszabaduló szén-dioxid-kvóták értékesítésével növelheti a költségvetés bevételeit is.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Kurucz Árpád)

 

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.