Akkor is zavartalanul fűthetünk majd, ha fagy

Szinte teljes tárolói kapacitást elfoglaló gázkészlettel vágott neki Magyarország a fűtési szezonnak.

2024. 01. 07. 11:30
tűz, fűtés Fotó: pexels
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az ismét téliesre forduló időjárás sem veszélyezteti a magyar fogyasztók biztonságos ellátását – hívja fel a figyelmet legújabb Facebook-posztjában az Energiaügyi Minisztérium. 

A megfelelő téli felkészülésnek köszönhetően a szinte teljes tárolói kapacitást elfoglaló gázkészlettel vágott neki Magyarország a fűtési szezonnak. 

A hazai gáztárolók töltöttsége most 86 százalék körül alakul, azon a szinten, ahol legutóbb augusztus közepén járt. A nyár végére elértük az uniós előírás szerint csak novemberre teljesítendő 90 százalékot. 

A 98 százalék felett tetőző töltöttségből a huzamos ideje zajló kitárolás ellenére még mindig az európai középértéket felülmúló mennyiség maradt.

A valós helyzetet pontosabban tükröző fogyasztásarányos adat idehaza 57 százalékos, ez az európai országoké közül a harmadik legmagasabb érték, az uniós átlagnak több mint a kétszerese. Az elérhető tartalék majdnem duplája a tavalyi egész éves lakossági fogyasztásnak. A mindenkori igények a belföldi kitermelésből és a hosszú távú szerződésen alapuló folyamatos importból is kiszolgálhatók.

A jelenleg mintegy 5,7 milliárd köbméternyi földgázkészlet megnyugtatóan garantálja tehát, hogy a magyar családok akár keményebb mínuszokban is melegen tarthassák otthonaikat. Ezt a háztartások nemzetközi összevetésben olcsón tehetik meg, hiszen a rezsicsökkentésnek köszönhetően jelenleg is Európa legalacsonyabb gáz- és áramárát fizetik – emlékeztet a tárca posztja.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Pexels)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.