Szerdától változik az üzemanyagok ára

Végre jó hírrel kezdődhet az autósoknak ez a hét.

2024. 02. 26. 11:25
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Csökkenésnek indul a hazai üzemanyagok ára, derült ki a Holtankoljak.hu friss adatközléséből. Az üzemanyagár-figyelő blog szerint szerdától a benzin és a gázolaj nagykereskedelmi ára is kisebb lesz, ami várhatóan a kutak áraiban is megjelenik majd. A benzinért bruttó három forinttal kell kevesebbet fizetni, míg a gázolaj beszerzési ára bruttó tíz forinttal esik. 

Ezt az árelőnyt adhatják tovább a járműtulajdonosoknak, így a hét közepétől az átlagárak az alábbiak szerint alakulhatnak majd: a 95-ös benzin 615, míg a gázolaj 647 forintba kerülhet literenként.

Ahogy korábban is jeleztük, úgy most is fontos hangsúlyozni, hogy átlagárakról van szó, amelyektől jellemzően a tényleges kiskereskedelmi árazás négy-öt forinttal kevesebb. Ettől azonban autópályák mellett nagyjából ötven forinttal drágábban adják az üzemanyag literjét. Mindenesetre a mostani árcsökkenés azt jelenti, hogy az idén eddig nagykereskedelmi szinten a literenkénti benzin 71, a dízel pedig 73 forinttal drágult. Igaz, ebből 41 forint a kötelező januári jövedékiadó-emelésre vezethető vissza – írta a Világgzadaság. Ezt leszámítva 33 és 42 forint plusz figyelhető meg a benzinnél, illetve a dízelnél. A nagyjából hetven forint körüli literenkénti drágulás azt jelenti, hogy egy átlagos, ötven literes tankolás 3500-4000 forinttal kerül többe most, mint tavaly decemberben.

 

A minap az is kiderült, hogy üzemanyag árinformációs rendszer kialakításán dolgozik a Magyar Ásványolaj Szövetség (MÁSZ), a fejlesztés várhatóan február végétől szolgáltat árinformációkat. A szövetség nemrégiben ismertette, hogy a mintegy kétezer hazai üzemanyagtöltő állomás több mint felét a MÁSZ tagvállalatai üzemeltetik. A kiskereskedelemben ezeken a kutakon értékesítik a benzin hetvenöt, valamint a dízel termékek csaknem hetven százalékát. A szervezet a távirati iroda tudósítása szerint kiemelte, hogy egyre gyakrabban jelennek meg sokszor egymásnak is ellentmondó híradások a hazai üzemanyag-kiskereskedelmi árak alakulásáról, azok elhelyezkedéséről a régiós piacokkal történő összevetésekben. 

– Egy, a piacra jellemző átlagos kiskereskedelmi ár meghatározása rendkívül összetett feladat, az árképzés tulajdonosi döntés, változása akár napi szinten bekövetkezhet – hangsúlyozta a szervezet. A korrekt tájékoztatás, az elérhető legpontosabb adatok elengedhetetlenek annak bemutatására és megerősítésére, hogy a MÁSZ elkötelezett egy olyan hazai üzemanyag-árszint fenntartásában, amely nemzetközi összevetésben is biztosítja a régiós középmezőnyhöz való tartozást a kőolaj rendkívül hektikus és kiszámíthatatlan világpiaci háttere ellenére is – írták. 

Lapunk is beszámolt arról, hogy Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter a hónap elejént a Magyar Ásványolaj Szövetség, köztük a Mol képviselőivel egyeztetett. A felek korábbi megállapodása volt, hogy a rendszeres találkozókon áttekintik az üzemanyag-ellátásra és az árakra ható hazai és nemzetközi eseményeket és gazdasági folyamatokat. Nagy Márton a minisztérium tájékoztatása szerint az egyeztetésen hangsúlyozta, hogy a kormány továbbra is elkötelezett az ellátásbiztonság és a megfelelő üzemanyagárak kialakítása mellett. Ezért arra kéri az üzemanyag-forgalmazókat, hogy törekedjenek korábbi vállalásuk betartására, azaz a regionális szinten is versenyképes árszínvonalú üzemanyagok biztosítására.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.