Következő mérkőzések
Ukrajna
18:002024. június 26.
Belgium
Szlovákia
18:002024. június 26.
Románia

Rezsi: még mindig a magyarok fizetik a legkevesebbet az unióban

Berlin lett az árrekorder, nyilvánosak a májusi adatok.

2024. 06. 05. 14:40
Illusztráció Fotó: Bach Máté
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Májusban a villamos energia euróban számolt bruttó végfelhasználói ára az európai lakosságnak 9 százalékkal volt alacsonyabb az egy évvel korábbinál, a földgáz esetében 11 százalékos volt az áresés. Az unióban a budapesti bruttó lakossági végfelhasználói földgáz- és villamosenergia-ár volt a legalacsonyabb. Az adatot a finnországi VaasaETT tette közzé, amely az Energie-Control Austria, valamint a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal megbízásából készíti el havonta az európai fővárosokra vonatkozó ár-összehasonlítását – ismertette a Világgazdaság.

Az előző hónapban egy kilowattóra villamos energia bruttó 9,44 eurócentbe került Budapesten. A kijevi ár ennek a kétharmada volt, az uniós és az európai átlag viszont több mint a háromszorosa, az árrekorder berlini pedig négyszer nagyobb.

A tarifák nem azonos ütemben csökkentek a fővárosokban. Ennek az az oka, hogy az energiaválság hónapjaiban szinte az összes európai kormány hozott valamilyen intézkedést a háztartási árak féken tartására, így ezen intézkedések visszavonásának az üteme és a hatása is eltérő. 

A cikk kitér rá, hogy a kis számú stockholmi lakossági gázvásárló nem tud mit tenni, mert a kiszolgálásuk fajlagosan annyira költséges, hogy folyamatosan ők vezetik a drágasági listát. Egységre vetítve májusban háromszor többet fizettek az európai átlagnál, és tizenháromszor többet a budapestinél, ahol egy kilowattóra földgáz 2,59 eurócentbe került. (A kijevieknek a budapesti árnak is körülbelül a kétharmadát számlázzák.)

A teljes cikk itt olvasható:

https://www.vg.hu/energia-vgplus/2024/06/sok-orszagban-csokkenek-a-rezsikiadasok-de-meg-mindig-a-magyarok-fizetnek-a-legkevesebbet-az-eu-ban

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.