Ismét reagált a kormány az üzemanyagárakra

Közzétették azt is, hogy mennyi a szomszédos országokban az átlagár.

2024. 07. 12. 8:58
Illusztráció Fotó: Világgazdaság/Móricz-Sabján Simon
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Érvényesül a kormány elvárása, az üzemanyagárak a szomszédos országok átlagárai alá kerültek – közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium. A tárca emlékeztetett: a családok érdekében a kormány letörte a háborús üzemanyagárakat, amely eredményeképpen ma a lakosság a benzin esetében 34 forinttal, a gázolaj esetében 38 forinttal tankolhat olcsóbban az áprilisi, illetve februári csúcsértékeikhez képest.

Magyarországon a mai napon (a Holtankoljak.hu adatai szerint) 95-ös oktánszámú benzint átlagosan 616 forintért, dízel üzemanyagot pedig átlagosan 623 forintért lehet literenként vásárolni. A Központi Statisztikai Hivatal ma közzétett adatai szerint a szomszédos országokban a benzin átlagára 626 forintot, a gázolaj átlagára 630 forintot ért el.

A kialakult árszint alapján megállapítható, hogy Magyarországon a családok ma olcsóbban tankolhatnak üzemanyagot, mint a szomszédos országok lakosai: a benzin esetében tíz forinttal, a gázolaj esetében hét forinttal.

Mindez a minisztérium tájékoztatása szerint azt jelenti, hogy érvényesül a kormány elvárása, azaz a magyar családok nem fizetnek többet a benzinért vagy a gázolajért, mint a környező országok lakosai. A kormány az elmúlt időszakban többször és határozottan rögzítette elvárását, miszerint a magyar családok ne fizessenek többet a kutakon, mint a szomszédos országok lakosai, mert ez igazságtalan helyzetet eredményez. Mindemellett a kormány megfontolja az üzemanyag-kereskedők azon javaslatát, hogy heti helyett havi összevetések készüljenek az üzemanyagárakról, mellyel a szomszédos országok sajátosságaiból adódó eltérések kiküszöbölhetők. Ezért a kormány figyelemmel kíséri azt a módszertant, amelyet a Központi Statisztikai Hivatal dolgoz ki.
.
 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.