Következő mérkőzések
Spanyolország
18:002024. július 05.
Németország
Portugália
21:002024. július 05.
Franciaország

Mától lehet pályázni otthonfelújításra

Az MBH Bank szakértői szerint mintegy húszezer lakás energetikai korszeűsítése valósulhat meg a programban.

2024. 07. 01. 13:04
otthonfelújítás, nyílászáró-csere, lakásfelújítás
Illusztráció Fotó: Shutterstock
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az MBH Bank szakértői szerint az Otthonfelújítási programban mintegy húsz ezer lakás korszerűsítése valósulhat meg a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) által biztosított forrásokból – ismertette Ginzer Ildikó, az MBH Bank vezérigazgató-helyettese sajtótájékoztatón hétfőn Budapesten.

A hitelintézet 154 bankfiókból álló országos MFB Pont Plusz hálózata július 1-től fogadja a lakosság otthonfelújítási programhoz benyújtott pályázatait. A program keretösszege 108 milliárd forint, amely az előrejelzések szerint 130 milliárd forint megrendelésállományt generálhat, ezzel a kkv-szektort is segíti a következő években.

A tájékoztatás szerint a támogatás igényelhető nyílászárók cseréjére, fűtéskorszerűsítésre, használati melegvízrendszer korszerűsítésre, emellett kizárólag lakáscélú energiafelhasználás történhet az érintett ingatlanon.

Hozzátette: a kölcsön kamata 0 százalék, nincs kezelési költség, előtörlesztési díj, szerződésmódosítási díj sem. Az ügyfeleknek két év áll rendelkezésre a megvalósításra, a kölcsön futamideje legfeljebb 12 év. A kérelmeket 2025 december végéig lehet benyújtani. A beruházás elszámolható összköltsége 7 millió forint, a kölcsön összege ebből 2,5–3,5 millió forint, és a projekt elszámolható költségének minimum 14,3 százalékát kitevő saját forrással kell rendelkezni. A vissza nem térítendő támogatás mértéke az adott terület átlagjövedelmétől és az energiamegtakarítás mértékétől függően 2,5–3,8 millió forint – ismertette.

Kitért arra, hogy a program közvetítésén túl az MBH Bank számos kiegészítő termékkel segíti az ügyfeleket. Példaként említette az úgynevezett MBH felújító személyi kölcsönt, a csok pluszt, a falusi csokot, vagy a babaváró programot.

Nagy Gyula, az MBH Jelzálogbank vezérigazgatója ismertette: a hazai lakóépületek 80 százaléka 1990 előtt épült, a lakásállomány 40 százaléka pedig energetikai szempontból rossz kategóriába sorolható, így kiemelten fontos a lakóingatlanok energiahatékonyságának javítása. A családi házakra eddig nem indult országos felújítási program – mutatott rá. Egy átlagos, nem felújított úgynevezett Kádár-kocka ház energiafogyasztása 4-5-szöröse egy ma korszerűnek mondott épület energiafelhasználásának, a panellakások átlagos felhasználásának pedig duplája.

– A program sikerre van ítélve – jelentette ki, hozzátéve, hogy a lakosság részéről jelentős az igény. Nemcsak a lakásállományra fejt ki jótékony hatást a program, hanem nagy megrendelést jelenthet az építőiparnak, ezzel élénkítheti a gazdaságot – mondta. Az egyes felújítási munkák átlagos költsége 1,8 és 12,2 millió forint között alakulhat, a legolcsóbb a nyílászárók cseréje.

Szege György, az MBH Bank ESG (Environmental, Social and Governance) és fenntarthatósági vezetője kiemelte: tavaly év végén indított Fenntartható jövő bankja programjuk keretében egyik vállalásuk, hogy 2024 végére a zöldhitelek arányát 4-ről 8 százalékra növelik. Ennek érdekében intenzív zöld termékfejlesztési programot indítottak – jelezte. Elindították az online oktatási platformot Energia együtt program néven, az itt közzétett információk segítségével áram- és vízfogyasztás, hűtési és fűtési rendszerek, megújuló energia használata témákban nyújtanak részletes tájékoztatást.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.