Az IMF is támogatja a magyar EU-elnökség célkitűzéseit

Az IMF is elismeri a munkaalapú gazdaságra épülő magyar megoldást, egyetért a költségvetési hiány és az államadósság fokozatos csökkentésével – jelentette ki Varga Mihály.

2024. 09. 12. 19:20
Varga Mihály és Kristalina Georgieva, az IMF vezérigazgatója (Forrás: Facebook/Varga Mihály)
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Nemzetközi Valutaalap szerint a magyar gazdaság növekedése az uniós rangsor élmezőnyében lehet jövőre – jelentette ki Varga Mihály, miután hivatalában fogadta a budapesti uniós pénzügyminiszteri csúcsra meghívott előadóként érkező Kristalina Georgievát, az IMF vezérigazgatóját. 

A pénzügyminiszter kiemelte: 

az IMF is támogatja a magyar EU-elnökség azon célkitűzését, hogy az unió fokozottabban segítse az adósságkezelésben az alacsony jövedelmű, a migrációt tekintve jellemzően küldő országokat.

A tárcavezető elmondta, hogy az alacsony jövedelmű országok sérülékenysége olyan globális probléma, ami kihat az egész világgazdaságra. Mint mondta: 

az Európai Unió hosszú távú érdeke, hogy a szegényebb országok felzárkózásával a finanszírozási teher és a migrációs nyomás is csökkenjen. Olyan eszközökkel szükséges támogatni ezeket az országokat, amelyek segítik a nehézségeik helyben történő megoldását

– tette hozzá. 

Varga Mihály kiemelte: az utóbbi években új alapokra helyeztük hazánk és az IMF kapcsolatát, ma már egészen más keretek között vehetünk részt többek között a Nemzetközi Valutaalap közgyűlésén is, mint a 2008 körüli időszakban. 

Az akkori kormány az IMF-től várta a megoldásokat, míg ma már arra is van példa, hogy Magyarország hozza a jó választ gazdaságpolitikai kérdésekre. Az IMF is elismeri a munkaalapú gazdaságra épülő magyar megoldást, egyetért a költségvetési hiány és az államadósság fokozatos csökkentésével.

Borítókép: Varga Mihály és Kristalina Georgieva, az IMF vezérigazgatója

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.