A gyenge belső kereslet és a lassuló export visszafogta a kínai növekedést

Kína GDP-je 2023 eleje óta legkisebb ütemben nőtt a harmadik negyedévben.

2024. 10. 18. 8:14
Az Oroszországba szállítandó Chery autók a kelet-kínai Jiangsu tartományban, Lianyungang városában, Lianyungang kikötőjében parkolnak
Az Oroszországba szállítandó Chery autók a kelet-kínai Jiangsu tartományban, Lianyungang városában, Lianyungang kikötőjében parkolnak Fotó: Imaginechina/AFP
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kína hazai összterméke (GDP) 2023 eleje óta a leglassabb ütemben nőtt a harmadik negyedévben az ázsiai ország statisztikai hivatalának pénteki közlése szerint.

A világ második legnagyobb gazdasága 4,6 százalékkal nőtt a szeptember végével záródott három hónapban éves szinten, ami némileg meghaladta a Reuters által megkérdezett elemzők véleményének átlagában szerepelt 4,5 százalékot, de elmaradt a második negyedévi 4,7 százalékos éves szintű bővüléstől. Bruce Pang, a JLL vezető közgazdásza szerint a teljesítmény nagyjából megfelel a piaci várakozásoknak, tekintettel a gyenge belső keresletre, a továbbra is küszködő lakáspiacra és a lassuló exportnövekedésre. 

Hozzátette: időre és türelemre lesz szükség ahhoz, hogy a szeptember végén bejelentett kínai gazdaságélénkítő csomag beindítsa a növekedést a következő néhány negyedévben. 

A kínai kormány 5 százalékos növekedési célt tűzött ki az idei évre. Elemzők szerint azonban a GDP kevésbé nagy ütemben, 4,8 százalékkal nő, jövőre pedig 4,5 százalékra lassulhat a gazdaság bővülése. A harmadik negyedévben a gazdaság 0,9 százalékkal bővült a második negyedévhez képest, amikor kisebb, 0,7 százalék volt a növekedés. Elemzők 1 százalékos negyedéves bázisú GDP-növekedést vártak a harmadik negyedévre.

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.