Ha kétségei vannak, mi bio és mi nem, ellenőrizheti

Az Európai Unió és a magyar kormány közös törekvése, hogy növelje a mezőgazdaságon belül az ökológiai gazdálkodás arányát. Ennek megfelelően egyre több helyen kapni biogyümölcsöt, -zöldséget és ilyen jelölésű, feldolgozott élelmiszereket, népszerűségük, fogyasztásuk egyre nő. De hogyan győződhetünk meg arról, mi bio valójában és mi nem?

2024. 10. 07. 12:25
221123_tesco_66_VZ
20221123 Budaörs Tesco karácsonyi polcok karácsonyi bevásárlás Fotó: Vémi Zoltán VZ Világgazdaság VG A képen: gyümölcs alma Fotó: Vémi Zoltán
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egy almára pillantva ránézésre nem lehet megmondani, hogy valóban ökológiai gazdálkodással termelték-e, miközben az ára rendszerint magasabb a vegyszeresen termeltekénél, ami akár visszaélésekre is lehetőséget adhat. Azt, hogy egy termény milyen vegyszeres hatásoknak van kitéve a fejlődése során, leginkább csak laboratóriumi vizsgálattal lehet kimutatni ‒ közölte dr. Roszík Péter címzetes egyetemi docens, a Biokontroll Hungária Nonprofit Kft. ügyvezetője.

221123_tesco_66_VZ
Az EU biologó a zöld levél csillagokkal és az ellenőrző szervezet kódszáma. Fotó: Vémi Zoltán

 A bio- vagy más néven ökominősítés lényegében egy arról szóló tanúsítvány, hogy az illető terményt vagy feldolgozott élelmiszert sem a földeken, sem később nem kezelték egészségre ártalmas anyagokkal, és a talajból sem tudott ilyet magához venni. A biogazdálkodás mindezek miatt munkaigényesebb és alacsonyabb termésátlagok jellemzik. Elsősorban ez az oka annak, hogy a biominősítésű termények általában drágábbak, miközben beltartalmuk is értékesebb, egészségesebb.


A visszaélés kiszűrhető

Minden ökogazda rendelkezik minősítéssel, amit rendszeresen meg kell újítani. Ha kétségeink vannak a bio néven árult zöldség, gyümölcs, tojás vagy bármi más eredetét illetően, hogy megnyugodhassunk, csak el kell kérnünk megtekintésre a termelő minősítést igazoló okmányát, amely egyébként az interneten, akár egy okostelefonnal is megkereshető – magyarázta a szakember. 
Az előrecsomagolt élelmiszereken jogszabályban rögzített módon kell jelölni az élelmiszer ökológiai eredetét, amelynek része az EU biologó ‒ zöld levél a csillagokkal ‒ és az ellenőrző szervezet kódszáma, amelynek első két betűje utal az ellenőrző szervezet országára, például HU–ÖKO–01.

A Biokontroll munkatársai bármikor, a piacokon is ellenőrizhetik az árut. Súlyos szabálytalanság esetén a termelő kiesik az ökológiai gazdálkodás támogatásából, sőt visszafizetési kötelezettsége keletkezhet. Így a szigorú ellenőrzés és a visszaéléseknek kedvezőtlen környezet is garantálja, hogy a bio tényleg bio.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.