Ahogy egyre több fogyasztó válik egészségtudatossá és vezet be bizonyos étkezési szabályokat, korlátozásokat, úgy lesz egyre nagyobb piacuk a személyre szabott étrendeknek. Ezáltal lesz egyre több munkájuk a privát séfeknek is, akik képesek az egyedi táplálkozási igényekre szabott menüt készíteni.
Tavaly a legnagyobb piaci részesedése az ínyenc és fine dining professzionális séfszolgáltatásnak volt, mintegy 41 százalékkal – írja a Grand View Research. A privátséf-szolgáltatások globális piacának értéke tavaly 15,86 milliárd dollár volt, az elemzők stabil, évi 6,6 százalékos növekedést prognosztizálnak a 2024 és 2030 közötti időszakra.
A megrendelők otthonuk kényelmében szeretnék élvezni az éttermi színvonalat, és ezért szívesen áldoznak. Az exkluzivitást és különlegességet kereső ügyfelek gyakran választják a személyre szabott fine dining szolgáltatást, ahol egy profi séf prémium alapanyagokból egyedi, csúcskategóriás menüt alkot. Ezt jellemzően különleges családi események alkalmával veszik igénybe, amikor a házigazdák szeretnék lenyűgözni vendégeiket vagy valami igazán egyedülálló kulináris élményre vágynak anélkül, hogy a szervezés terhét magukra vállalnák.
Ahogy egyre többen választanak speciális – például gluténmentes, vegán, keto – étrendet egészségügyi okokból vagy életmódbeli döntéseik miatt, úgy igénylik egyre többen a szakmai segítséget. Nem meglepő tehát, hogy az előrejelzések szerint a speciális diétákhoz kapcsolódó privátséf-szolgáltatások iránti kereslet várhatóan nyolc százalékkal nő 2024-től 2030-ig.
Egy másik dinamikusan növekvő területe a privát gasztronómiának az, amikor a nyaralás idejére fogadnak szakácsot. Ezt leginkább azok veszik igénybe, akik prémium nyaralókat vagy villákat bérelnek, magas színvonalú konyhával. Nem kívánnak éttermekbe járni, hanem a szálláshelyen szeretnék élvezni a kiváló gasztronómiai élményeket.
Az elemzők szerint a táplálkozási igények specializálódásával számos új üzleti lehetőség nyílik a piacon. A privátséf-szolgáltatások mellett egyre nagyobb kereslet mutatkozik főzőtanfolyamok és gasztronómiai workshopok iránt, amelyek szintén lehetőséget kínálnak a gasztronómiai vállalkozásoknak. Ezenkívül a különböző rendezvényekhez kapcsolódó speciális étkeztetési szolgáltatások széles spektrumot kínálnak a bevételek diverzifikálására, lehetővé téve a vállalkozásoknak, hogy több lábon álljanak, és jobban alkalmazkodjanak a változó piaci igényekhez.
Ez az üzletág hazánkban már jóval túl van a kezdeti stádiumon, és számos fejlettebb, szofisztikált szolgáltatás érhető el. A privát séfek és a gourmet élmények iránti kereslet folyamatosan növekszik, tükrözve a magyar piacon megjelenő új trendeket és lehetőségeket. Pancsovay Zita, a Borganika gasztronómiai közösségi tér megálmodója kifejtette, hogy a privátséf-szolgáltatások Magyarországon is egyre bővülő piaci szegmens. Úgy fogalmazott, vékony a határvonal, ahol elválik a privátséf-szolgáltatás és a catering, mert bizonyos létszám felett a kívánt színvonal érdekében már szükséges, hogy a séf mellett további szakemberek is közreműködjenek az esemény előkészítésében. Családi, baráti vagy céges események esetén a szakácsok teljes körű szolgáltatást nyújtanak: az alapanyagok beszerzésétől kezdve a megbeszélt ételsor elkészítésén át a konyha tiszta átadásáig minden részletre figyelnek.
A privát séfek jellemzően jól képzett, elismert éttermekben szerzett tapasztalattal rendelkező szakemberek, akiknek nemcsak a prémium szegmenshez szükséges tudásuk és tapasztalatuk, hanem nemzetközi konyhai kultúrájuk is van. A költségek iránti érdeklődés természetes, de Pancsovay Zita hangsúlyozza, hogy a privátséf-szolgáltatás díjai a megrendelő preferenciáitól, a vendégek számától és a választott ételektől függően változnak.