A belföldé a nyár, csak ősszel élénkülnek a kiutazások

Rövid, egynapos belföldi kirándulásokkal indítják a nyarat a magyarok: az óvatos, borongós szezonkezdet miatt a legtöbben egyelőre kivárnak, habár határozottan nőtt azok száma, akik egyre kevésbé tartanak attól, hogy elmarad idén a nyaralásuk – mutat rá az aktuális utazási tervekre a  Lounge Group e heti elemzése. A kutatási adatok szerint eltérő, ki mennyire hamar kelne útra: a fővárosban élők a járványhelyzet végével azonnal, míg a vidéki régiók lakói megfontoltabbak, közülük az észak-magyarországiak tervezik, hogy pár hónapon belül indulnak belföldre.

2020. 06. 10. 7:07
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Jobban bíznak a magyarok az itthoni kínálatban, amit az is mutat, hogy a hagyományosan kedvelt nyaralási helyszínek, fürdővárosok foglaltságának gyors növekedése mellett egyre többen érdeklődnek a még kevésbé látogatott vidéki helyszínek iránt is. Felkapott úti cél lett például a Nyírség, azon belül Nyírbátor, a Fertő-tó, Mogyoród, Szarvas, de sokan készülnek Villány környékére, illetve az észak-magyarországi térségbe – ezek a közösségi oldalakon és a kereső portálokon leggyakrabban előforduló találatok is megerősítik.

Megállapították azt is, hogy a népszerű észak-magyarországi fürdőhelyek – mint például Hajdúszoboszló vagy Miskolctapolca –, és Bükfürdő is a kora nyári fellendülés első nyertesei lehetnek. Kiderült az is, hogy a klasszikus gyógyfürdő mellett eltöltött üdülésre leginkább a Borsod-Abaúj Zemplén megyeiek, a Nógrádiak, illetve Heves lakói szavaznak.

Hazai városlátogatások

A családok leginkább aktív szabadidős tevékenységekre vágynak a tervezett nyaraláson, de erős azon utazók aránya is, akik ebben az évben a városlátogató turizmusban merülnek el itthon.

Továbbra is a Balaton lesz a legforgalmasabb a nyáron, ahová nem csupán a szállóvendégek hanem a nyaralótulajdonosok is nagy számban terveznek leköltözni a szabadságuk idejére, közülük a legtöbben a fővárosból és a Dél-Dunántúlról érkeznek.

A nyugat-dunántúli lakosság jobban kedveli a kulturális programokat a többi országrész lakóihoz képest, körükben a keszthelyi Festetics-kastély, vagy a szombathelyi hagyományőrző fesztivál keresettebb lehet – állapítják meg a Magyar Turisztikai Ügynökségnek készített reprezentatív elemzésben, amely hetente szondázza a turizmusban résztvevő lakossági arányokat. Megint megbizonyosodott: idén a belföld lesz a nyerő valamennyi vizsgált korcsoport körében.

Külföld ősszel

Külföldre nyár vége előtt csak kevesebben terveznek utazni, de az ősztől láthatóan erősödő nyaralási kedv a külföldi desztinációk tekintetében meglehetősen alacsony marad. Közel van, és eddig is a legnépszerűbb volt a magyarok körében a horvát tengerpart, de a Kanári-szigetek és Spanyolország is sokat szerepel a keresési listákon.

Víz alatti park a horvátországi Pólában. A legkönnyebben elérhető meleg tenger
Fotó: Reuters/Antonio Bronic

Az már korábban is kiderült, hogy a legfőbb szempont a nyaralás kiválasztásakor a biztonság, ez úgy a hazai, a külhoni lehetőségek tekintetében elsődleges. Ehhez képest meglepő eredmény lehet, hogy a fokozottabb higiéniai intézkedéseket a kutatásban résztvevők harmada tartja csupán lényegesnek.

A Szalajka-patak turistacsalogató látványosság
Fotó: MTI

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.